Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Jihočeský kraj název

Policie České republiky – KŘP Jihočeského kraje

Krádeže jízdních kol

Strakonice - Zmizela další dvě jízdní kola.  

Od začátku roku do současné doby změnilo svého majitele přes pět desítek jízdních kol. Nejčastěji bicykly mizí z koláren, vestibulů domů, sklepů, garáží. Policisté zaznamenali i několik případů, kdy si pachatel přivlastnil kolo odstavené v kolostavu před obchodním centrem, budovou školy, či restaurací. Pachatelé se nezdráhají si pro kolo vejít ani na cizí zahradu u domu. 
 
Pachatelé odcizili v okrese Strakonice tyto dopravní prostředky v celkové hodnotě přes cca 350 tisíc korun, a to jízdní kola v cenové relaci od 500 korun do 30 tisíc korun.
 
Poslední případ krádeže vloupáním evidovali strakoničtí policisté včerejšího dne, kdy oznamovatele ohlásili krádež dvou jízdních kol ze sklepa a kolárny domů. Ze sklepa na Sídlišti 1. Máje zmizelo pánské horské jízdní kolo zn. Bulls Zarena Street, bílé barvy v hodnotě 10 000 korun a z kolárny domu v ulici Na Ohradě pachatel odcizil horské jízdní kolo zn. Cube LTD5 za 12 000 korun. Ke krádeži došlo podle poškozených někdy v době od 10. července do 12. července 2012.
 
Nejdražší odcizené jízdní kolo v hodnotě 29 990 korun pachatelé odcizili z prodejny v Blatné, kam vnikli v noci ze 16.6. na 17.6.2012 přes skleněnou výplň okna prodejny, kterou rozbili nezjištěným předmětem. Kromě horského kola zn. Author modrostříbrné barvy vzali ještě jedno horské dámské kolo stejné značky bílozlaté barvy v hodnotě 20 000 korun. Nejvíce případů v okrese policisté zaznamenali ve Strakonicích a v Blatné. 
 
Případy krádeží jízdních kol lze velmi obtížně objasnit, letos objasněno 10% z celkového počtu (53 odcizených kol).  Drahá kola pachatelé obratem prodají, a to nejlépe v jiném okrese, aby získali finanční obnos pro svoji potřebu. Ale protože příležitost dělá zloděje mizí i kola starší, které si majitel odstaví a neuzamkne (nejčastěji před supermarketem nabo před restaurací).  Takové neuzamčené kolo u restaurace je příležitostí pro zloděje, který bicykl odcizí za účelem prodeje nebo jen „vypůjčí“ k rychlejšímu přemístění na jiné místo, kde jej zanechá. Nalezené kolo, které není nikde evidované, se pak těžko vrátí ke svému majiteli.
 
Policisté evidují seznam odcizených věcí, tedy i jízdních kol. Proto je důležité, aby oznamovatel krádeže o svém jízdním kole sdělil policistům co nejvíce informací. Důležité je především výrobní číslo, popis, doklady o koupi, fotografie jízdního kola, kde by byly viditelné i různé markanty  jako jsou samolepky na rámu kola, barevné provedení, netradiční vybavení apod.. Informace jsou důležité ke ztotožnění jízdního kola a zjištění majitele v případě, že se kolo nalezne. Jen dostatek informací o odcizeném jízdním kole umožní policii aktivně a efektivně pátrat, a tak zajistit vrácení věci poškozenému. Díky přesným informacím vedeným v informačním systému policie o odcizených věcech dochází k jejich vypátrání.
 
Poslední případ, kdy policisté nalezli jízdní kolo, se odehrál 24. června 2012. Strakoničtí policisté vypátrali jízdní kolo u hradu ve Strakonicích. Podle popisu a zejména výrobního čísla zjistili v seznamu odcizených věcí a evidencí nápadu trestné činnosti, že kolo bylo odcizeno v Sušici v roce 2010.
 
Majitelé jízdních kol se mohou proti krádeži bránit i sami. V panelových domech je důležité dbát na uzamykání společných prostor a kola si zajistit i uvnitř kolárny či sklepa. Nikoho cizího do domu nepouštět a osobu dožadující otevření vstupních dveří si zkontrolovat a ne bezmyšlenkovitě na zazvonění otevírat.   Cyklisté by kolo neměli nechávat neuzamčené a vzdalovat se od něj na delší dobu. V takovém případě by měli vždy použít zámky, řetězy či jiné zabezpečení, které nabízí dnešní trh.
 
Dojde-li přes veškerá bezpečnostní opatření ke krádeži vašeho kola, neprodleně ji ohlaste a neváhejte použít linku 158, snížíte tak náskok pachatele a jeho šanci, že zůstane nevypátrán. Oznámit bez obav můžete také podezřelý pohyb cizích osob ve sklepních prostorách domu.
 
por. Mgr. Jaromíra Nováková, pisst@mvcr.cz
13. července 2012

vytisknout  e-mailem