Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Jihočeský kraj název

Policie České republiky – KŘP Jihočeského kraje

Krádeže hlaste hned!

Český Krumlov – Vyšebrodským policistům byl předán případ krádeže. (Hlasová schránka 974 232 116) 

Již několikátý případ, kdy majitelé odcizených věcí hlásí krádež až po příjezdu do místa bydliště, šetří vyšebrodští policisté.
 
Lidé nechávají v létě své věci často bez dozoru, a tak se stává, že o ně „projeví zájem“ nenechavci a věc odcizí. Policistům se však údaje o činu v mnoha případech dostanou do rukou až o mnoho týdnů později, kdy je šance na dopadení pachatele mizivá.
 
Okradení návštěvníci regionu totiž mnohdy o dovolené „nemají čas“ krádež hlásit, a tak vše nechávají až na návrat domů. Tam poté navštíví obvodní oddělení a celou věc oznámí. Policisté vzdálení mnoho desítek kilometrů od místa činu však věc šetřit nemohou. Musí trestní oznámení vzít a poslat ho na oddělení, které je tzv. místně příslušné, to znamená tam, kde se krádež odehrála. Než se policisté dostanou k informaci, že byl někdo okraden a co bylo vlastně odcizeno, jsou už všichni zloději dávno pryč – mnohdy také na druhé straně republiky. Jejich dopadení je pak samozřejmě mnohem obtížnější…
 
Jeden z těchto případů se odehrál koncem července letošního roku. Na parkovišti v centru obce Rožmberk nad Vltavou, odcizil kdosi ze střechy osobního vozidla Ford Mondeo majitelem zde položený fotoaparát Sony se dvěmi náhradními zdroji, dvěma paměťovými kartami a mobilní telefon Sony Ericson. Tím majiteli středního věku z Chotěbořska způsobil škodu ve výši 30 700 Kč. Další škoda, ve výši přesahující 19 tisíc korun, byla témuž muži způsobena provoláním paušálního kreditu z odcizeného telefonu.
 
Muž si ale také nechal vše pro sebe a krádež oznámil až dva měsíce po události, přesněji řečeno 20. září 2010 na téměř 190km vzdáleném Obvodním oddělení Policie ČR Chotěboř. Policistům pak nezbylo než spis postoupit kolegům do Vyššího Brod k dalšímu šetření. Ti se nyní, mnoho týdnů po činu, případem zabývají a snaží se zjistit okolnosti krádeže a jakékoli poznatky vedoucí k osobě pachatele.
 
 
por. Bc. Michaela Pavlíčková, pcrckpis@mvcr.cz
19. října 2010

 

vytisknout  e-mailem