Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
hl. m. Praha název

Policie České republiky – KŘP hlavního města Prahy

Krádeže „Francouzů“ objasněny

Detektivové objasnili případy krádeží možná až stovky aut francouzské výroby v Praze a ve Středních Čechách.  

Detektivové Krajského ředitelství hlavního města Prahy, kteří se zabývají odhalováním trestné činnosti na úseku automobilové kriminality, koncem září objasnili případ krádeží vozidel francouzské výroby, která se ztrácela v Praze a ve Středních Čechách. Právě zvýšený počet krádeží těchto vozidel upoutal jejich pozornost, a proto začali zjišťovat, co za zvýšeným počtem takových případů stojí. Netrvalo dlouho a jejich podezření na konkrétní skupinu osob se potvrdilo. Vyšetřováním zjistili, že se jedná o čtyři muže, kteří jsou z těchto krádeží podezřelí.

Krádeže probíhaly vždy podle stejného scénáře. Jeden z mužů nejprve vyhlédl zaparkované vozidlo na ulici, rozbil u něj okno a přes spínací skříňku, kterou poškodil, ho nastartoval a odjel s ním. Vozidlo pak skončilo na pozemku rodinného domu ve Středních Čechách, kde ho ostatní z mužů rozebrali a rozprodali na náhradní díly. Části, které se rozprodat nepodařilo, končily ve sběrných surovinách.

Na konci září tohoto roku detektivové  čtvrtého oddělení z krajského ředitelství uskutečnili realizaci případu a zadrželi čtyři muže ve věku od čtyřiadvaceti do devětačtyřiceti let, kteří jsou z popsané trestné činnosti podezřelí. K zadržení jednoho z nich musela být přizvána i zásahová jednotka, jelikož detektivové měli podezření, že by mohl být ozbrojený. To se také potvrdilo a při domovních prohlídkách byly zajištěny dvě nelegálně držené zbraně.

V tuto chvíli mají detektivové zadokumentováno celkem jedenáct takto odcizených vozidel se škodou dosahující téměř pět milionů korun. Nicméně při domovních prohlídkách zajistili velkou spoustu identifikovatelných částí z dalších až devadesáti vozidel. Tedy lze předpokládat, že celkový počet a škoda na odcizených vozidlech vzroste.

V souvislosti s tímto případem detektivové zahájili trestní stíhání s jedním mužem pro trestný čin krádež a poškození cizí věci, za což vzhledem k výši způsobené škody hrozí až osmiletý pobyt za mřížemi. Stíhání je na podnět detektivů vedeno vazebně. S ostatními třemi muži trestní stíhání zatím zahájeno nebylo, nicméně detektivové na případu dále pracují a nelze vyloučit, že se tak v budoucnu nestane.

por. Bc. Jan Daněk – 16. 10. 2016

vytisknout  e-mailem