Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Královéhradecký  kraj název

Policie České republiky – KŘP Královéhradeckého kraje

Krádeže bicyklů jsou v letních měsících na denním pořádku

NÁCHODSKO – Bezpečnější jsou ve stojanech a zaregistrované 

kolo.jpgJízdní kolo/Ilustrační foto archiv Policie ČR
Již delší dobu se policisté náchodského regionu potýkají s krádežemi jízdních kol. Zvláště ve větších městech, tedy v Náchodě, Jaroměři a Broumově je nebezpečí, že o svůj bicykl lidé přijdou, větší než jinde. Zloději si přitom ani nevybírají určité značky, kradou všechna kola, která se jim dostanou pod ruku. Ve „zlodějském pytli“ se tak může ocitnout drahé silniční kolo stejně jako průměrný bicykl z obchoďáku.  V prázdninových měsících policisté v průměru jedenkrát až dvakrát denně přijímají oznámení občanů o krádeži.
 
Pravda, někdy se ukáže, že "ukradené kolo" je zůstalo čekat na svého majitele před hospodou, zatímco on odešel domů, a zcela správně!, v alkoholovém opojení po svých. To jsou však spíš úsměvné výjimky, ve většině případů majitelé opravdu zjistí, že jim kolo někdo ukradl, zatímco oni byli v obchodě, u kadeřnice, v lékárně nebo u známých na návštěvě. 
 
Zlodějům je zcela jedno, jestli je kolo jen tak opřené, nebo zamčené nějakým jednoduchým lankovým zámkem, i když neuzamčené bicykly mají raději. Na svoji neopatrnost v pondělí 13. 8. 2012 ve večerních hodinách doplatila i majitelka pánského horského jízdního kola v Hronově. Opřela si ho jen na chvilku před domem a zašla dovnitř. Po deseti minutách vyšla ven, ale kolo Apache v hodnotě několika tisíc korun už na místě nenašla. Stejnou zkušenost o pár desítek minut později učinila cyklistka z Velkého Poříčí. Ta si kolo sice dala za plot do zahrady, přesto však na ni čekat nevydrželo. Bicykl za 20.000 korun během půl hodiny změnil, a to nejspíš nenávratně,  majitele.
 
Jedinou účinnou obranou proti krádeži stále zůstává nespouštět své kolo z očí a nedávat je z ruky. Jsou však situace, kdy si potřebujeme jít něco vyřídit, a kolo musíme ponechat bez dozoru. V takovém případě doporučujeme řídit se jednoduchým bezpečnostním pravidlem: Kolo řádně uzamkněte do stojanu nebo k pevnému předmětu, nejlépe na místě, kde na něj vidíte.
 
Některá města pak mají pro své cyklisty i speciální služby jako evidence jízdních kol či bezpečnostní stojany, s těmito vymoženostmi se mohou cyklisté setkat například v Náchodě. Městská policie vede zdarma evidenci jízdních kol, v případě krádeže pak mají policisté větší možnost odcizený jízdní prostředek dohledat. Stejně tak jednoduché je i zkontrolovat, zda na evidovaném kole jede opravdu jeho majitel nebo někdo jiný.
 
Dalším bezpečnostním prvkem, které Náchod instaloval, jsou stojany, do nichž si lze kolo zamknout pomocí speciálního zámku, ten je možné opět získat na služebně náchodské městské policie. Z tohoto bezpečnostního stojanu, které nechalo město umístit na náměstí, před knihovnou, před plaveckým bazénem a na další místa, zloděj kolo jen tak jednoduše neukradne. Podobné služby pro cyklisty nabízejí i další města.
 
por. Mgr. Eva Prachařová
14.8.2012 ve 13:40

vytisknout  e-mailem