Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Krajské ředitelství policie Lbk

Policie České republiky – KŘP Libereckého kraje

Krádež traktorů v příhraničí

FRÝDLANTSKO - Pátrali čeští i polští policisté. 

K nijak nezanedbatelné či malicherné krádeži došlo počátkem tohoto týdne v obci Krásný Les na Frýdlantsku.
 
Zloději byli opravdu troufalí. Poté, co se vloupali do objektu místní farmy, „neodcizili nic menšího“, než dva traktory, se kterými ujeli. Jeden traktor byl značky Lamborginy a na předku měl připevněný nakladač, v druhém případě se jednalo o traktor značky John Deer s radlicí. Hodnota traktorů nebyla rovněž nijak zanedbatelná – 3 840 000 korun.
 
Oznámení o krádeži traktorů obdrželi policisté v pondělí brzy ráno. Vzhledem k tomu, že měli k dispozici i poznatky, že traktory směřovaly do Polska, zapojilo se do celé záležitosti krajské pracoviště odboru mezinárodních vztahů, které naprosto významným způsobem v celém případu figurovalo. Velmi rychle kontaktoval policista své kolegy v Polsku, kteří neprodleně zaktivovali všechny dostupné pátrací prostředky. Po kradených traktorech pátrali nejen polští pohraniční policisté na čtyřkolkách, ale do pátrání se zapojila také polsko-německá operativně pátrací skupina (tzv. skupina NISA). Policisté rovněž jednali o nasazení pátracího letadla a vrtulníku, nicméně tyto prostředky nemohly být nakonec z důvodu špatné viditelnosti nasazeny.
 
Ale i přesto bylo rychlé nasazení sil alespoň částečně úspěšné. Policistům se totiž v blízkosti polské obce Miloszow, zhruba devět kilometrů od hranic, podařilo nalézt část z jednoho traktoru. A to čelní nakladač za více jak sto tisíc korun, který zloději od traktoru demontovali. Při dalším propátrávání terénu nalezli i traktor (zn. Lambirgini). Stroj byl odstavený v obci Wlosieň (foto viz níže).
 
Druhý z traktorů se při bleskovém pátrání sice nalézt nepodařilo, ale již nyní disponují policisté poznatky, které by mohly významně přispět k nalezení i tohoto druhého stroje.
 
Majiteli, který se rovněž sám aktivně účastnil s policisty při pátrání po svých strojích, tak vrátili jeden z traktorů a uchránili hodnoty za milión osm set tisíc korun. To vše se díky policistovi z odboru mezinárodních vztahů, který celou akci zkoordinoval a komunikoval z polskými kolegy, podařilo za třináct hodin od krádeže. Velký podíl na úspěšném nalezení traktoru mají i kolegové s Polska, kteří se do akce dokázali velmi rychle zapojit a zaktivovat co největší počet sil a prostředků.
 
Nalezením jednoho traktoru ale vyšetřování v žádném případě nekončí. Kromě českých policistů, kteří jsou místně příslušní krádež traktorů řešit, se budou na vyšetřování aktivně podílet i polští policisté, neboť je víc než pravděpodobné, že pachatelé pocházejí právě odtud. Pátrat budou nadále i po druhém traktoru za více milión osm set tisíc korun.
 


mjr. Bc. Vlasta Suchánková
mluvčí KŘP Libereckého kraje
1. 3. 2013
 
Odkazy do noveho okna

Traktor_01

Traktor_01 

Detailní náhled

Traktor_02

Traktor_02 

Detailní náhled

Traktor_03

Traktor_03 

Detailní náhled

vytisknout  e-mailem