Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Jihočeský kraj název

Policie České republiky – KŘP Jihočeského kraje

Krádež peněženky z vozidla

Český Krumlov – Kájov – Předběžná škoda byla odhadnuta na více než 24 tisíc korun. 

Policisté z Větřní pátrají po dosud neznámém pachateli, který v době od 16:35 hodin do 16:45 hodin dne 13. ledna 2020 v katastru obce Kájov se pokusil rozbít skleněnou výplň okna u spolujezdce nákladního vozidla tovární značky Peugeot Expert, což se mu nepodařilo. Následně vnikl do vozidla pootevřeným oknem u řidiče a odcizil z prostředního sedadla peněženku s finanční hotovostí. Předběžná škoda byla odhadnuta na více než 24 tisíc korun. Policisté zahájili úkony trestního řízení pro podezření ze spáchání přečinu krádež.

Policisté neustále varují, že automobil není trezor, ale zatím řada z nás tento slogan nebere dostatečně vážně. Své věci si musí každý člověk chránit především sám a svým obezřetným chováním nedávat zlodějům příležitost.

Při předcházení krádeží věcí z vozidel je třeba dodržovat několik zásad:

  • Neponechávat ve vozidlech rezervní klíče ani doklady.
  • Neponechávat na viditelných místech (sedadla, odkládací plochy vozu), ale ani v zavazadlovém prostoru či přihrádkách cenné věci, jako jsou peníze, peněženky, kabelky, aktovky, elektronika a podobně.
  • Před odchodem od vozidla zkontrolovat uzavření všech oken, zavazadlového prostoru a uzamčení dveří. Pokud je vozidlo vybaveno elektronickým bezpečnostním systémem, je důležité zkontrolovat jeho funkčnost.
  • V žádném případě neponechávat klíčky v zapalování ani při krátkodobém vzdálení se od vozidla.
  •  Při uklízení nákupu do zavazadlového prostoru nikdy neodkládat své osobní věci na přední sedadlo odemčeného vozidla. Vždy si je ponechat u sebe, i když je to nepohodlné.

Pokud se občan setká s podezřelým chováním cizích osob u zaparkovaných vozidel, neměl by být netečný a měl by okamžitě kontaktovat policii na lince tísňového volání 158.

por. Bc. Lenka Pokorná    ck.pis@pcr.cz

15. ledna 2020

vytisknout  e-mailem