Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Královéhradecký  kraj název

Policie České republiky – KŘP Královéhradeckého kraje

Krádež motorového vozidla

TRUTNOVSKO - Ohlédnutí za Silvestrem a prvním dnem roku 2013 

V průběhu posledních dvou dnů roku loňského a prvního dne roku 2013 do středečního rána 2. 1. 2013 policisté na Trutnovsku přijali oznámení o patnácti nově spáchaných přečinech, které policejní hlídky zadokumentovaly a k těmto provedly prvotní šetření. Oznámení se týkala hlavně majetkové trestné činnosti, mezi kterou patří krádeže prosté a krádeže provedené vloupáním. Dále muži zákona zahájili úkony trestního řízení v případech podezření ze spáchání přečinů neoprávněného užívání cizí věci, poškození cizí věci, ublížení na zdraví a neoprávněného opatření, padělání a pozměnění platebního prostředku. V průběhu dnů volna navíc muži zákona zpracovali devětačtyřicet přestupků. Ve většině případů se jednalo o protiprávní jednání, kterého se dopustili nezodpovědní řidiči na našich silnicích, dále se jednalo o majetkové delikty a narušení občanského soužití.
 
Nejzávažnějším případem, kterým se museli policisté na Trutnovsku v první den letošního roku zabývat, byla krádež zaparkovaného motorového vozidla. Na policisty z Pece pod Sněžkou se v úterý odpoledne 1. 1. 2013 obrátil s žádostí o pomoc zahraniční turista, kterému v průběhu několika posledních dnů z nehlídané odstavné plochy v Horní Malé Úpě odcizil dosud neznámý pachatel zaparkovaný Volkswagen Multivan tmavě šedé metalické barvy, registrační značky DD-GD 6369, MPZ Německo. Uvnitř automobilu se v době krádeže nacházelo několik párů běžeckých bot a sněhové řetězy. Majitel dopravního prostředku vyčíslil předběžně škodu na necelých 517 tisíc korun. Za přečiny neoprávněné užívání cizí věci a krádeže provedené vloupáním hrozí pachateli či pachatelům shodně trest odnětí svobody až na tři roky. Po zloději a odcizeném volkswagenu místní policisté se svými kolegy ze služby kriminální policie a vyšetřování intenzivně pátrají.
 
Trutnovští policisté krátce po silvestrovské půlnoci vyjížděli do Palackého ulice, kde dosud neznámý vandal rozbil výlohu jednoho z místních obchodů. Zástupce poškozené společnosti vyčíslil škodu na částku převyšující 5 tisíc korun. Za přečin poškození cizí věci hrozí „silákovi“ trest odnětí svobody až na jeden rok.
 
Další případ vandalství zaprotokolovali v první den letošního roku rovněž policisté z Pece pod Sněžkou. Dosud neznámý pachatel si za svou oběť vybral zaparkovaný osobní automobil značky NISSAN, který stál na volně přístupném parkovišti před jedním z penzionů ve Velké Úpě. Policejní hlídka na místě ohledáním zjistila, že vandal ulomil jeden ze stěračů vozidla a dále poškodil na více místech lak automobilu. Poškozený vyčíslil škodu na nejméně 25 tisíc korun. Za přečin poškození cizí věci hrozí pachateli trest odnětí svobody až na jeden rok.
 
Hlídka trutnovského dopravního inspektorátu v úterý dopoledne 1. 1. 2013 zastavila při dohledu nad bezpečností a plynulostí silničního provozu v centru Špindlerova Mlýna ke kontrole řidiče osobního motorového vozidla značky Volkswagen. Po provedení běžné silniční kontroly muži zákona vyzvali muže sedícího za volantem k provedení dechové zkoušky na zjištění alkoholu. Přístroj prokázal 1, 44 promile v jeho dechu. Dvaadvacetiletý mladík přišel na místě o řidičský průkaz a navíc je podezřelý ze spáchání přečinu ohrožení pod vlivem návykové látky, za který mu může být soudem uložen trest odnětí svobody až na jeden rok.
 
Dalšího nezodpovědného, tentokrát zahraničního turistu zastavila hlídka trutnovských dopravních policistů v úterý dopoledne rovněž ve Špindlerově Mlýně. Jednačtyřicetiletý muž usedl za volant svého vozidla s 0,69 promile v dechu. Neukázněný účastník silničního provozu přišel na místě o svůj řidičský průkaz a navíc z důvodu vzniklého podezření, že se bude vyhýbat správnímu řízení, uložili dopravní policisté přestupci kauci ve výši 20 tisíc korun. Za přestupek na úseku proti bezpečnosti a plynulosti silničního provozu může správní orgán uložit pokutu až do výše 50 tisíc korun a vyslovit zákaz činnosti.
 
Na silvestrovský večer se na policisty z Pece pod Sněžkou obrátil s žádostí o pomoc devětačtyřicetiletý muž, který se stal obětí dosud neznámého zloděje. Místní policisté provedeným šetřením zjistili, že návštěvník jedné ze sjezdovek v Peci pod Sněžkou v odpoledních hodinách navštívil místní bar. Své sjezdové carvingové lyže značky SALOMON ponechal bez dozoru volně odložené před provozovnou. Po návratu na místo se zde lyže již nenacházely. Poškozený vyčíslil škodu na 11 tisíc korun. Za přečin krádež hrozí nenechavci trest odnětí svobody až na dva roky. Policie České republiky tímto žádá všechny občany, aby si na své osobní věci a jiné cennosti dávali mnohem lepší pozor. Nedávejte zlodějům šanci svou nepozorností a někdy až lehkomyslností. Myslete na to, že krádež volně odložené lyžařské výbavy, která se nachází před barem či restaurací bez dozoru, je pro náhodného lapku otázkou několika vteřin.
 
Na přelomu roku policisté na celém trutnovsku zaprotokolovali dvanáct přestupků proti občanskému soužití. Scénář uvedených protiprávních jednání byl ve všech případech podobný, ne-li stejný. Osoby v manželském, kamarádském či obdobném stavu po požití alkoholických nápojů dospěly k tomu, že je třeba i malichernou věc vyřešit rázným způsobem. Při uvedených přestupcích naštěstí nedošlo k žádnému vážnějšímu zranění, škody byly pouze hmotné v částkách několika stovek korun.
 
Dopravní policisté v průběhu dnů volna zadokumentovali 4 dopravní nehody, při kterých naštěstí nedošlo k žádnému zranění. Policejní hlídky dopravního inspektorátu se rovněž zaměřily na dohled nad bezpečností a plynulostí silničního provozu. Dechové zkoušce se podrobilo 82 řidičů motorových vozidel. Čtyři ze zkontrolovaných účastníků silničního provozu usedli za volant svého dopravního prostředku po požití alkoholického nápoje.
 
V průběhu noci na Nový rok dohlíželo na klid a veřejný pořádek v centrech našich měst a obcí 13 pěších policejních hlídek. 
 
Na tísňovou linku 158 operační důstojníci přijali 194 telefonátů, 60 z nich bylo využito a zbývajících 134 nesouviselo s prací PČR. 
nprap. Bc. Udo Ertner
2. 1. 2012 v 10:55

vytisknout  e-mailem