Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Jihočeský kraj název

Policie České republiky – KŘP Jihočeského kraje

Krádež kosmetiky

Tábor – Pozor na tři ženy v černém. (Hlasová schránka 974 238 116) 

Nájezdy skupin zlodějů do obchodů jsou stále častější. Setkáváme se s nimi zejména v prodejnách potravin, kde se zloději zaměřují na krádeže alkoholu a cigaret, dále v prodejnách s textilem, se sportovními potřebami, elektronikou a rovněž i v obchodech s drogistickým zbožím. Zloději ve skupině umí odlákat pozornost prodavačů, vzájemně si „pokrýt záda“ a rovněž jejich drzost, agresivita a arogance dosahuje vyšší úrovně. Pro personál v prodejně je pak takováto situace velmi složitá a nezřídka si zejména prodavačky netroufnou zamezit zlodějům v krádeži, či je dokonce zadržet. Co se týče zákonných oprávnění, omezit na osobní svobodě osobu, které byla přistižena při trestném činu nebo bezprostředně poté, pokud je to nutné ke zjištění její totožnosti, k zamezení útěku nebo k zajištění důkazů, může podle zákona kdokoliv. Následně je však povinen tuto osobu ihned předat policii. Pokud její předání není ihned možné, je třeba omezení svobody této osoby policii bez odkladu oznámit. Zejména však v případech, kdy by zadržení pachatele či pachatelů znamenalo pro zasahující osobu vlastní bezpečnostní riziko, je na místě raději co nejrychleji předat policii informace, například linkou číslo 158, a vlastní zadržení již nechat na mužích zákona, kteří jsou k těmto zákrokům vycvičení a vybaveni odpovídajícími prostředky.
 
Další z takovýchto případů šetří policisté v Táboře. V jednom z obchodů s drogistickým zbožím, přímo na ulici 9. května, tedy v obchodním centru města, došlo k odcizení většího množství zde vystavených řasenek různých značek, a to v celkové hodnotě téměř 9 000 korun. Na základě šetření policistů místního obvodního oddělení jsou z krádeže důvodně podezřelé tři ženy snědé pleti, delších černých vlasů, ve věku přibližně 20, 30 a 40 let. Všechny tři byly oblečeny do černých kalhot a černých, tříčtvrtečních kabátů, pod kterými měly různobarevné haleny. Všechny tři přes ramena nesly objemnější, černé kabelky. Dvě mladší z uvedených žen byly štíhlé, nejstarší z nich pak silné postavy. Podle očitých svědků se právě tyto ženy delší dobu zdržovaly u uvedeného vystaveného zboží a v okamžiku, kdy byla pokladní zaneprázdněna větším počtem dalších nakupujících, vyšly rychle ven z obchodu, a to prostorem určeným ke vstupu do prodejny, tedy mimo pokladnu.
Jak již bylo uvedeno, tyto případy jsou stále častější. Přímo ve městě Táboře se s nimi setkáváme nejen v obchodním centru města, ale i v nákupní zóně na jižním okraji města. Dle místní znalosti se policisté domnívají, že se většinou nejedná o „ naše domácí zloděje“, ale o nájezd pachatelů, kteří po činu okamžitě mizí z teritoria města či okresu.
Na tyto případy obchodníky proto opětovně důrazně upozorňuje a nabádáme je k obezřetnosti. V situacích, kdy je více než zřejmé, že do obchodu vstoupila takováto skupina zlodějů, je na místě zvýšit ostražitost. V důvodných případech pak ihned povolat přímo policii. Pokud pachatelé z místa uniknou, je nutné zajistit maximální množství informací. To znamená popis pachatelů, směr jejich útěku, případné nastoupení do dopravního prostředku, výhodou je rovněž okamžitě policistům připravit (pokud je k dispozici) záznam z bezpečnostních kamer.
 
por. Mgr. Miroslav Doubek   taorpcr@mvcr.cz
17. dubna 2013

vytisknout  e-mailem