Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Krajské ředitelství policie kraje Vysočina

Policie České republiky – KŘP kraje Vysočina

Krádež jízdního kola

ŽĎÁRSKO: Kolo pachatel odcizil během čtvrt hodiny 

Velkomeziříčtí policisté pátrají po pachateli, který ve středu 12. září kolem desáté hodiny dopoledne v Křižanově odcizil jízdní kolo. Jednalo se o horské jízdní kolo Pells Razzer First bílé barvy. Pachatel ho odcizil během čtvrt hodiny, kdy stálo opřené o zeď prodejny na Benešově náměstí. Majiteli vznikla škoda kolem patnácti tisíc korun. Policisté na místě provedli ohledání, šetření a zadokumentování. Zahájili úkony trestního řízení pro podezření ze spáchání přečinu krádeže. Případ prověřují a po pachateli pátrají. V tomto případě mu hrozí až dvouletý trest odnětí svobody.

Krádeže jízdních kol nejsou kriminalitou týkající se jen letních prázdninových měsíců. Dochází k nim po celý rok a pachatelé využijí každé příležitosti. Svoji roli může sehrát také nepozornost majitelů kol, kteří je nechají bez dozoru a řádně je nezabezpečí proti odcizení. Ta je pro pachatele příležitostí, které se okamžitě zhostí. Ke krádežím kol dochází jak na veřejných a dobře viditelných místech, tak v prostorách domů, garáží, kůlen, zahrad, ale také ze střešních nosičů motorových vozidel. Pachatelé této trestné činnosti využijí každé příležitosti k odcizení, a to v jakoukoliv denní i noční dobu. Odcizené kolo je pro ně výhodným obchodním artiklem, za který velice rychle inkasují finanční hotovost, byť se ve většině případů jedná jen o zlomek jeho skutečné hodnoty.

Od začátku letošního roku došlo na Žďársku k sedmi trestným činům krádeže jízdních kol. V porovnání se stejným obdobím loňského roku, zde došlo k poklesu, a to o šest případů. V rámci území obvodního oddělení ve Velkém Meziříčí se jedná od začátku letošního roku o první trestný čin krádeže jízdního kola. Ve stejném období roku 2017 jich policisté na Velkomeziříčsku zadokumentovali pět.

por. Mgr. Stanislava Miláčková, komisař

13. září 2018

vytisknout  e-mailem