Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Moravskoslezský kraj název

Policie České republiky – KŘP Moravskoslezského kraje

Krádež elektrocentrály a el. bouracího kladiva objasněna

Bruntálsko - tři muži obviněni a další zprávy 

Náročným prověřováním všech získaných informací a jejich následným vyhodnocením krnovští kriminalisté ve spolupráci s obvodním oddělením Krnov zjistili odůvodněné skutečnosti nasvědčující tomu, že přečin krádeže spáchaný vloupáním by měli mít na svědomí dva muži ve věku 19 a 47 let. Policejní inspektor v těchto dnech oba muže obvinil spolu s 21letým, který měl odcizenou elektrocentrálu od jednoho z obviněných zakoupit, ačkoliv mu bylo známo, že elektrocentrála pochází z trestné činnosti.
 
K samotné krádeži mělo dojít na začátku srpna letošního roku v Krasově. Zde z objektu, po předchozí vzájemné domluvě měli obvinění odcizit elektrocentrálu a elektrické bourací kladivo. Vše v celkové hodnotě okolo 22 tisíc korun. Následně 47letý obviněný měl koncem měsíce září letošního roku elektrocentrálu za částku 6 tisíc prodat 21letému muži. Mladý muž ji měl odkoupit, i když věděl, že pochází z trestné činnosti. Trestní stíhání je vedeno na svobodě. Pachatelům krádeže hrozí trest odnětí svobody až na 2 léta, zákaz činnosti nebo propadnutí věci nebo jiné majetkové hodnoty.
 
 
 
Další zprávy:
 
Odcizil součásti lyžařského vleku za 200 tisíc korun
 
Rýmařovští policisté vyšetřují přečin krádeže spáchaný v lyžařském areálu obce Dolní Moravice. Ke krádeži mělo dojít v době od 15.10 do 15.11.2013. Doposud neznámý pachatel zde odcizil větší část volně složených součástí funkčního lyžařského vleku. Konkrétně 8 kusů nosných sloupů ve tvaru T, odpovídající počet lanových baterií, převodovku, lano o průměru 21 milimetrů a vrchní sloup stanice. Majiteli vleku byla způsobena celková škoda okolo 200 tisíc korun. Pachateli za přečin krádeže, jehož spácháním byla způsobena větší škoda, hrozí trest odnětí svobody v rozmezí od 1 do 5 let nebo peněžitý trest.
 
 
Rozbité okna a vypáčená petlice
 
Policisté obvodního oddělení Krnov opět prověřují vloupání do 4 zahradních chatek a 1 vloupání do kůlny v Krnově. Celková škoda byla odhadnuta přibližně na 12 tisíc korun. Pachatel či pachatelé těchto trestných činů v prvním případě vnikli přes okno, které rozbili, ve druhém případě vypáčili petlici zajišťující dveře chatky a v dalších případech opět rozbili okna chatek i kůlny.
 
K prvnímu vloupání do zahradní chatky došlo z 15. na 16.11.2013 v zahrádkářské osadě na ulici Hlubčické v Krnově. Pachatel nejprve vyvrátil kovový plot i se třemi sloupky vysoký asi 160 centimetrů. Poté vstoupil na pozemek chatky a nezjištěným předmětem rozbil dvojité plastové okno chatky a vnikl dovnitř. Zde odcizil rozpustnou kávu, cukrovinky a přitom ještě rozbil monitor televizoru. Majiteli tak způsobil škodu okolo 3 tisíc korun.  
 
Druhé vloupání se mělo stát v době od 15. do 17.11.2013 v Krnově na ulici Opavská. Pachatel zde musel překonat asi 180 centimetrů vysoký plot. Následně u dveří zahradní chatky vypáčil petlici jištěnou visacím zámkem. Z chaty odcizil několik kusů hliníkových trubek a staršího nářadí a také 50 metrů elektrického kabelu. Škoda byla vyčíslena na částku okolo 3,5 tisíc korun.
 
Další vloupání se odehrála znova v zahrádkářské kolonii na ulici Hlubčická v Krnově v době od 17. do 18.11.2013. Pachatel překonal asi 160 centimetrů vysoký plot. Poté rozbil dvě okna zahradní chatky, skrze která vnikl dovnitř. Celou ji prohledal, ale nic neodcizil. Tím pachatel neskončil, následovalo vniknutí do kůlny. Opět rozbil skleněnou výplň okna a z této již odcizil elektrickou vrtačku. Ve stejné zahrádkářské kolonii vysadil branku vedoucí na další zahrádku a pomocí žebříku se dostal na střechu pergoly zahradní chatky. Na střeše rozbil plastové okno, vnikl dovnitř, ale nic neodcizil. Celková škoda byla vyčíslena na necelých 6 tisíc korun.  
 
Pachateli za přečin krádeže hrozí trest odnětí svobody až na 2 léta, zákaz činnosti nebo propadnutí věci nebo jiné majetkové hodnoty.  
 
 
Až 1 rok vězení za sprejerství
 
V trestním zákoníku je sprejerství stanoveno jako přečin poškození cizí věci, za který hrozí trest odnětí svobody až na jeden rok, zákaz činnosti nebo propadnutí věci nebo jiné majetkové hodnoty. Uvedeného přečinu se dopustíte, pokud poškodíte cizí věc tím, že ji postříkáte, pomalujete či popíšete barvou nebo jinou látkou.
 
V Krnově na ulici Nádražní v době od 16. do 17.11.2013 pachatel postříkal barvou vagón, který byl odstavený v kolejišti. Na boční stěnu vagónu nastříkal stříbrnou, černou a žlutou barvou nápis „BRGS“ o velikosti asi 4 x 1,2 metry. Společnosti tak vznikla škoda okolo 4 tisíc korun. Případ vyšetřují policisté obvodního oddělení Krnov.
 
 
Konopí pěstoval na balkóně
 
Bruntálští kriminalisté specializující se na problematiku „toxi“ prověřovali možnou trestnou činnost související s nedovoleným pěstováním rostlin obsahující omamnou nebo psychotropní látku. V měsíci září letošního roku zahájili úkony trestního řízení, kdy byla policisty také provedena v jednom z bruntálských bytů domovní prohlídka. Při prohlídce došlo k zajištění 1 rostliny konopí setého a také malé množství částečně usušené rostlinné hmoty. Vše bylo odesláno ke znaleckému zkoumání. Na základě výsledků zkoumání v těchto dnech komisař služby kriminální policie a vyšetřování Bruntál případ předal Městskému úřadu Rýmařov pro podezření ze spáchání přestupku.
 
Přestupku na úseku ochrany před alkoholismem a jinými toxikomaniemi se měl dopustit 28letý muž v Bruntále a to v místě svého přechodného bydliště. Muž je podezřelý, že v době od července do září letošního roku pěstoval nejméně 1 rostlinu konopí setého na balkóně, kterou chtěl usušit a získat z ní marihuanu s obsahem delta-9-THC, a také že neoprávněně přechovával v množství menším než malém částečně usušenou marihuanu. Vše chtěl posléze užít pro svou potřebu. Muži nyní hrozí finanční pokuta až do výše 15 tisíc korun.
 
 
 
vrchní asistent pprap. Bc. Pavla Welnová
 
19.11.2013

vytisknout  e-mailem