Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
hl. m. Praha název

Policie České republiky – KŘP hlavního města Prahy

Krádež batohu odkryla spolupachatele v jiném případu

Kriminalisté ve spolupráci s policisty v jeden den objasnili dva případy majetkové trestné činnosti. 

V polovině května v Záhřebské ulici v Praze došlo k vloupání do podkrovního bytu, a to kuriózním způsobem. Ráno se dva mladíci koukali z okna svého podkrovního bytu, když v tom zahlédli opodál pootevřené střešní okno. Zvědavost jim nedala spát, a tak vylezli na střechu, po které šli až k onomu oknu, aby se podívali, zdali je někdo doma. V bytě nebyl vidět žádný pohyb osob, a tak do něj přes okno vlezli. Uvnitř odcizili několik hodnotnějších věcí v částce přesahující čtyřicet tisíc korun.

Po tom co si uloupili pár věcí, vylezli zpět na střechu a vydali se směrem ke svému střešnímu oknu. Protože to nebyli zrovna ,,tichošlápkové“, probudila chůze po střeše osobu, která celé jejich počínání viděla a její svědectví bylo pak v celé události stěžejní. Jednoho z podezřelých mužů asi ,,hryzalo“ svědomí a za několik dní se šel sám přiznat k činu.

Policie tento čin prověřovala pro podezření ze spáchání trestného činu krádež a trestného činu porušování domovní svobody, spáchaného v době vyhlášení nouzového stavu. S mužem bylo zahájeno trestní stíhání a byl obviněn pro výše uvedené trestné činy. Muži tak hrozí v případě odsouzení trest odnětí svobody až na osm let.

Kriminalisté v rámci prověřování činu zjistili totožnost i druhého podezřelého, avšak najít se ho nepodařilo. Až díky skvělé práci policistů z místního oddělení Vinohrady se podařilo muže vypátrat při jeho dalším ,,lupu“, a to o dva měsíce později.  Policisté zrovna  projížděli Italskou ulicí a povšimli si dvou osob, které vláčí několik tašek, plastový kufr a batoh. Pojali podezření, že by se mohlo jednat o věci pocházející z trestné činnosti a rozhodli se osoby zkontrolovat, ty však mezitím zmizely za dveřmi panelového domu. Díky spolupráci občanů, kteří hlídce otevřeli vstupní dveře, se podařilo podezřelé zastihnout na schodišti právě v době, kdy přebírali věci z tašek a batohu. Policisté po chvíli zjistili, že věci pochází z trestné činnosti, neboť se v nich nacházeli doklady a platební karta na cizí jména. Podezřelí, muž a žena, však tvrdili, že věci našli pohozené v křoví. Hlídce se podařilo zkontaktovat osobu, které patřil jeden z dokladů, a ta k celé věci uvedla, že tentýž den jí byl odcizen batoh s osobními doklady z tenisových kurtů v Hodonínské ulici v Praze 4. Na tomto místě byl však nainstalovaný kamerový systém, který celé počínání této dvojce zachytil. Na policejní stanici se pak oba k činu doznali.

Chvíli na to policisté zjistili, že právě tento muž byl spolupachatelem při krádeži věcí z bytu přes střešní okno. Kriminalisté tak mohli i s ním zahájit trestní stíhaní a objasnit tak celý případ.  

nprap. Lucie Drábková - 28. července 2020

Odkazy do noveho okna

muž na střeše

muž na střeše 

Detailní náhled

střecha

střecha 

Detailní náhled

střešní okno II

střešní okno II 

Detailní náhled

střešní okno

střešní okno 

Detailní náhled

vytisknout  e-mailem