Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Krajské ředitelství Zlk

Policie České republiky – KŘP Zlínského kraje

Kradená kola měnili za pervitin

UHERSKOHRADIŠŤSKO: Policisté dopadli trojici zlodějů jízdních kol, kteří putovali do vazby.  

 

Na začátku června policisté odhalili a zadrželi dvojici zlodějů kol, kteří na Uherskohradišťsku ukradli na pětadvacet bicyklů. Na jejich kriminální místo hned nastoupili další zloději. Krást kola se rozhodla mladá trojice - dva muži a jedna žena ve věku devatenácti, dvaceti a jednadvaceti let. Trojice si možná bláhově myslela, že bude krást opatrněji a nikdo je neodhalí a nedopadne. Několik týdnů se jim to dařilo, ale uherskohradišťští policisté trpělivě sbírali detailní informace, které nakonec vedly k odhalení a dopadení celé trojice. Policisté zloděje zadrželi v neděli večer a prokázali jim, že od začátku června do poloviny srpna ukradli sedmnáct jízdních kol v celkové hodnotě 146 tisíc korun.

Trojice povětšinou kradla společně. Do akce se nevydávali v noci, ale přes den. Ráno, v poledne, po obědě, v podvečer tedy v jakékoliv denní době byla zaparkovaná kola v ohrožení. A to i přesto, že všechna byla zamknuta lankovým zámkem ke stojanu nebo nějakému pevnému objektu. Kola kradli na nejrůznějších místech Uherského Hradiště: před supermarkety, úřady, hospodami nebo knihovnou. Dvakrát kradli v areálu hradišťské nemocnice – kola za 25 a 8 tisíc korun. Zloději kradli také před plaveckým bazénem, odkud celkově ukradli čtyři kola. Trojice vždy čekala na příhodný okamžik, odstranila zámek a jeden z nich na kole v poklidu odjel pryč. Následně ukradené kolo odprodali dosud nezjištěnému člověku. Za kola většinou nedostávali peníze, ale bílý prášek – pervitin.

Ve dvou dnech v polovině srpna se také rozhodli krást v neuzamčených šatnách Sportovní haly, odkud vzali telefony, peníze a platební karty v celkové hodnotě zhruba dvaceti tisíc korun.

Všichni tři zloději z Uherského Hradiště a okolí již byli v minulosti trestaní za spáchání majetkových kriminálních činů. Dva z nich byli v současné době v podmínce. Kriminalisté je obvinili ze spáchání trestných činů krádeže a neoprávněné opatření platební karty, za což jim ze zákona hrozí až pět let vězení. Kriminalisté dali podnět k návrhu na vazební stíhání obviněných, což soud potvrdil, a tak všichni tři ve středu putovali do vazební věznice.

Boj policistů se zloději kol ale bohužel tímto odhalením nekončí. Od zadržení zlodějské trojice došlo v Uherském Hradišti k dalším čtyřem krádežím jízdních kol. Policisté tak znovu začínají pátrat po pachatelích těchto nesnadno objasňovaných trestných činů.

 

25. srpen 2011, por. Mgr. Aleš Mergental

vytisknout  e-mailem