Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Krácení DPH se škodou 265 milionů

Policisté Národní centrály proti organizovanému zločinu služby kriminální policie a vyšetřování (NCOZ) pracující metodou Daňová Kobra ukončili v uplynulých dnech vyšetřování případu krácení DPH se škodou 265 milionů korun. 

Skupina 10 osob podle našich závěrů fiktivně deklarovala dodávání tabákových výrobků z České republiky do různých členských států Evropské unie (tedy mimo daňové území České republiky). Z pořízeného zboží v tuzemsku měl být uplatňován nárok na odpočet daně z přidané hodnoty a dále pak u fiktivního dodání zboží mělo být uplatňováno osvobození od daně z přidané hodnoty z titulu dodání zboží do jiného členského státu. Ve skutečnosti však tabákové výrobky nebyly dodány do jiného členského státu, ale měly být prodány na území České republiky bez DPH. České republice tak měla vzniknout škoda ve výši 265 milionů korun.
  
V rámci případu s krycím názvem RIVER byl obviněným zajištěn majetek v hodnotě cca 40 milionů korun. Složitost trestní věci byla dána rozsahem vyšetřovacího spisu, který obsahuje celkem 130 šanonů. Při prověřování a následném vyšetřování kriminalisté NCOZ úzce spolupracovali s Finančním analytickým úřadem a Generálním finančním ředitelstvím.
    
Všechny osoby jsou obviněny z trestného činu zkrácení daně, poplatku a podobné povinné platby. Trestní stíhání je vedeno na svobodě. V případě pravomocného rozsudku hrozí všem obviněným až desetiletý trest odnětí svobody. Spisový materiál s návrhem na podání obžaloby již byl předán na Vrchní státní zastupitelství v Praze.


plk. Mgr. Jaroslav Ibehej
NCOZ SKPV
28. srpna 2019

vytisknout  e-mailem