Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Krácení daní za 260 milionů

Policisté Národní centrály proti organizovanému zločinu služby kriminální policie a vyšetřování (NCOZ), kteří jsou zařazeni v pracovním týmu Daňová Kobra, na začátku měsíce října 2018 vydali usnesení o zahájení trestního stíhání proti osmi osobám (pět cizích státních příslušníků a tři Češi) pro zvlášť závažný zločin zkrácení daně, poplatku a podobné povinné platby (dle § 240 odst.1, odst. 2 písm. a odst. 3 trestního zákoníku, spáchaného ve spolupachatelství dle § 23 trestního zákoníku). 

Podle našich závěrů došlo k rozkrytí sofistikované struktury vzájemně spolupracujících osob působících ve vytvořeném systému vzájemné podřízenosti a nadřízenosti, se stanovenými funkčními kompetencemi a dělbou činností. Osoby měly nakupovat materiál s obsahem drahých kovů od společnosti v jiném členském státu EU. Pomocí nastrčených řetězců byl vytvořen dojem, že k nákupům docházelo v tuzemsku, a následně měl být z takto pořízeného zboží uplatňován odpočet DPH, přestože na něj osoby neměly nárok.

Způsobená škoda podle závěrů kriminalistů NCOZ činí 260 milionů Kč.

Celé prověřování probíhalo za aktivní spolupráce příslušných finančních úřadů a Finančního analytického úřadu. V případě pravomocného rozsudku hrozí všem osobám trest odnětí svobody od pěti do deseti let. Trestní stíhání je vedeno na svobodě. Věc dozoruje Městské státní zastupitelství v Praze.
 

plk. Mgr. Jaroslav Ibehej
NCOZ SKPV
24. října 2018

vytisknout  e-mailem