Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Krácení daní se škodou 264 milionů Kč

Kriminalisté Národní centrály proti organizovanému zločinu služby kriminální policie a vyšetřování (NCOZ) ukončili vyšetřování případu daňové trestné činnosti se škodou téměř 264 milionů Kč. 

Zároveň navrhli obžalovat 14 fyzických a 2 právnické osoby pro pokračující zvlášť závažný zločin zkrácení daně, poplatku a podobné povinné platby podle § 240 odst. 1, odst. 3 písm. a) trestního zákoníku a zvlášť závažný zločin účast na organizované zločinecké skupině podle § 361 odst. 1 trestního zákoníku.
    
V průběhu vyšetřování případu s krycím názvem PRADĚD bylo již v minulosti vyloučeno k samostatnému řízení stíhání 11 obviněných fyzických a 3 právnických osob, se kterými uzavřela dozorující státní zástupkyně Vrchního státního zastupitelství v Praze dohodu o vině a trestu. Tuto dohodu následně schválil dne 30. listopadu 2021 rozsudkem Městský soud v Praze.

Trestného činu se osoby měly dopustit v letech 2016–2019 jménem řady krycích společností tím, že za provizi vytvářely pro skupinu zájemců fiktivní faktury, které měly údajným odběratelům umožnit zkrátit daň. Jako předmět fiktivních plnění na fakturách pro odběratele měly být uváděny zejména služby – zprostředkování související s agenturním zaměstnáváním nebo reklamou, dále IT práce a prodej stavebního materiálu. Pro vytvoření dojmu skutečného podnikání měla organizovaná skupina provádět faktické obchody s cigaretami, kdy tato konstrukce podle našich závěrů sloužila pouze ke krácení daní.
  
Tímto jednáním měla být České republice způsobena škoda ve výši téměř 264 milionů Kč, kdy policistům NCOZ se podařilo zajistit majetek jako tzv. náhradní hodnotu za způsobenou škodu v odhadované výši 50 milionů Kč.  Případ byl zpracován metodou Daňové Kobry. Prověřování této věci vedli příslušníci Celní správy České republiky. Na případu se dále podíleli pracovníci Generálního finančního ředitelství (GFŘ) a Finančního analytického úřadu (FAÚ).

Trestní stíhání obviněných fyzických osob v současné době probíhá na svobodě. V případě pravomocného rozsudku jim hrozí tresty odnětí svobody až na 10 let. Spisový materiál s návrhem na podání obžaloby již byl předán na Vrchní státní zastupitelství v Praze.

Fotografie a videa k případu jsou k dispozici v předchozí tiskové zprávě.
 

plk. Mgr. Jaroslav Ibehej
NCOZ SKPV
6. května 2022

vytisknout  e-mailem