Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Krácení daní se škodou 193 milionů Kč

Kriminalisté Národní centrály proti organizovanému zločinu služby kriminální policie a vyšetřování (NCOZ), kteří společně s celní správou a s finanční správou pracují metodou tzv. Daňové Kobry, od minulé středy prováděli úkony trestního řízení, které se týkaly rozsáhlého krácení daní v oblasti obchodování s mobilními telefony. 

Prověřování bylo od počátku vedeno příslušníky Sekce 03 – Pátrání Generálního ředitelství cel. Komplexní zadokumentování odhalené trestné činnosti by bylo značně ztíženo bez analytické podpory a součinnosti ze strany Finančního analytického úřadu a Finanční správy.
   
Podle výsledků prověřování řetězce obchodů se zbožím, na které se obecně vztahuje přenesená daňová povinnost (tzv. „reverse charge“) při zdanitelném plnění nad 100.000,- Kč za kalendářní den, mělo docházet k úmyslnému obcházení této povinnosti tím způsobem, že odběratelé zboží, konkrétně tuzemští obchodníci s mobilními telefony, měli po dohodě s dodavateli navodit zdání, že se jedná o zdanitelné plnění v objemu nižším než 100.000,- Kč. Dodavatelé mobilních telefonů, konkrétně společnosti s účelově dosazenými statutárními zástupci v postavení tzv. bílých koní, pak namísto odvedení DPH z prodeje tohoto zboží měli zaúčtovávat fiktivní nákladové faktury, čímž se měli vyhnout odvodu DPH. Uvedená trestná činnost měla být prováděna dlouhodobě, a to nejméně od roku 2016 do současnosti.
   
Do realizace případu s krycím názvem MAGNET se zapojilo více než 200 policistů NCOZ a příslušníků Generálního ředitelství cel. Na akci se dále podíleli i specialisté Kriminalistického ústavu.
  
Kriminalisté provedli 21 domovních prohlídek a prohlídek jiných prostor. V rámci realizace případu bylo zadrženo 13 osob, které byly následně i obviněny. Trestní stíhání je vedeno pro trestný čin „zkrácení daně, poplatku a podobné povinné platby“. Způsobená škoda dle našich závěrů přesahuje 193 milionů korun.
  
V rámci úkonů došlo v ČR k zajištění majetku v hodnotě cca 13,5 milionů korun (cca 1,8 milionů korun bylo zajištěno v hotovosti).
  
Věc dozoruje Městské státní zastupitelství v Praze. Trestní stíhání obviněných je vedeno na svobodě.
 

plk. Mgr. Jaroslav Ibehej                               kpt. Ing. Hana Prudičová
NCOZ SKPV                                                 Generální ředitelství cel

29. listopadu 2020     

Odkazy do noveho okna

zajištěné peníze 1

zajištěné peníze 1 

Detailní náhled

zajištěné peníze 2

zajištěné peníze 2 

Detailní náhled

zajištěné peníze 3

zajištěné peníze 3 

Detailní náhled

vytisknout  e-mailem