Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Krácení daní při dovozu pohoných hmot

Kriminalisté brněnské expozitury Národní centrály proti organizovanému zločinu služby kriminální policie a vyšetřování (NCOZ) koncem minulého týdne navrhli obžalovat 11 osob z trestných činů „zkrácení daně, poplatku a podobné povinné platby“ a „legalizace výnosů z trestné činnosti“. 

Obviněné osoby měly podle závěrů policistů NCOZ řídit skupinu dalších osob, která dovážela do České republiky pohonné hmoty ze Spolkové republiky Německo a to jménem českých společností, které obchodovaly jen krátce. Následně tyto společnosti měly být převedeny na jiné osoby, často na cizí státní příslušníky a byly vždy nahrazeny další společností, přičemž po každé zůstal dluh na DPH.

Celkem měly obviněné osoby způsobit v roce 2012 škodu ve výši 260 milionů korun. Věc byla původně prověřována a následně odložena různými policejními orgány jako množství samostatných trestných činů s nižší škodou, kdy teprve v důsledku dalších získaných informací bylo zjištěno, že jednotlivé trestné činy spolu souvisí a zástupci různých společností, tzv. bílí koně, byli řízeni stejnou osobou.

Spisový materiál s návrhem na podání obžaloby kriminalisté NCOZ předali v pátek 17. května 2019 státnímu zástupci Vrchního státního zastupitelství v Olomouci. Všech 11 obviněných osob je stíháno na svobodě, kdy v případě pravomocného rozsudku všem hrozí trest odnětí svobody až na 10 let.
 

plk. Mgr. Jaroslav Ibehej
NCOZ SKPV
23. května 2019

vytisknout  e-mailem