Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Krácení daně za téměř 100 milionů Kč

Kriminalisté Národní centrály proti organizovanému zločinu služby kriminální policie a vyšetřování (NCOZ) v uplynulých dnech zadrželi v rámci případu s krycím názvem „POST“ tři osoby podezřelé z krácení daně z tabákových výrobků. 

Prověřování věci bylo od roku 2018 vedeno příslušníky Celní správy České republiky, odboru pátrání v Hradci Králové, kteří v únoru 2021 navrhli zahájení trestního stíhání.

Na případu dále spolupracoval Finanční analytický útvar.

Muži měli od počátku roku 2018 na území našeho státu obchodovat s nezdaněným tabákem určeným pro výrobu cigaret. Dva státní příslušníci Polska a jeden Čech podle našich závěrů dovezli na území naší republiky více než 43 tun nezdaněného tabáku, přičemž daňovou povinnost na spotřební dani z tohoto zboží určeného ke kouření zatajili. Tím mělo dojít ke zkrácení daně o téměř 100 milionů korun.

Při zadržení jedné z obviněných osob bylo nalezeno v prostoru motorového vozidla, jenž dotyčná osoba užívala, 83 zásilek řezaného tabáku vážící více než 210 kg. Další obviněná osoba byla zadržena při výběru peněžních prostředků z bankomatů. Policisté u ní zajistili více než 100 000 Kč v hotovosti, kdy podle našich závěrů se jednalo o peněžní prostředky, pocházející právě z prodeje nelegálně dovezeného tabáku. Kromě peněžních prostředků se podařilo u dotyčného zajistit také velké množství platebních karet vydaných na jména různých osob polské státní příslušnosti, jejichž účty k těmto peněžním transakcím měly být pravděpodobně zneužity.

Všechny tři osoby kriminalisté NCOZ obvinili z trestného činu zkrácení daně, poplatku a podobné povinné platby a následně na návrh státního zástupce byly vzaty soudem do vazby.

Dosud bylo kriminalisty zajištěno cca 840 tisíc korun, ale lze reálně předpokládat, že objem zajištěných prostředků bude vyšší.

Případ dozoruje Městské státní zastupitelství v Praze. V případě pravomocného rozsudku hrozí obviněným osobám trest odnětí svobody až do výše deseti let. 

Kriminalisté NCOZ by chtěli upozornit občany, že pokud tabákové výrobky nakupují od anonymního dodavatele, riskují tím nejen své zdraví, ale v případě distribuce tabáku dalším osobám se vystavují i nebezpečí stíhání za správní delikt případně trestný čin.

Další fotografie a video naleznete v tiskové zprávě Celní správy ČR.

plk. Mgr. Jaroslav Ibehej
NCOZ SKPV
9. března 2021

Odkazy do noveho okna

POST zajištěné peníze

POST zajištěné peníze 

Detailní náhled

vytisknout  e-mailem