Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Královéhradecký  kraj název

Policie České republiky – KŘP Královéhradeckého kraje

Koupil si falešné maturitní vysvědčení

HRADECKO - Objednal si ho přes internet za 16 tisíc korun, teď mu hrozí až tři roky vězení  

Za šestnáct tisíc korun si devětadvacetiletý muž z Hradce Králové koupil falešné maturitní vysvědčení přes internet, aby získal snadněji zaměstnání. Teď mu hrozí až tříleté vězení.

Mladý muž, který před několika lety na střední škole, tehdy ve čtvrtém ročníku, ukončil studium kvůli osobním problémům, se v září 2010 rozhodl, že si přes sociální sítě koupí maturitní vysvědčení.
Na internetu na diskusním fóru našel kontakt na osobu, která nabízela vyhotovení falešného maturitního vysvědčení. Jméno člověka si již vzhledem k časovému odstupu nepamatoval. Prostřednictvím e-mailů se pak domluvili na podmínkách. Přitom o sobě zaslal potřebné osobní údaje (jméno, příjmení, datum narození, rodné číslo, bydliště, název školy a oboru, jména a příjmení učitelů atd.), které byly nutné k vyhotovení falešného maturitního vysvědčení. Domluvili se také na ceně 16 tisíc korun a místu i času předání.
V listopadu 2010 se sešli u hlavního nádraží v Praze, kde mu neznámá žena předala maturitní vysvědčení z průmyslové školy.
Muži se vysvědčení moc nezdálo a nechtěl si ho koupit. Podle muže vysvědčení obsahovalo rozdíly ve formulaci hodnocení. Nakonec se ženě podařilo muže přesvědčit ke koupi vysvědčení. Tvrdila mu totiž, že si zatím nikdo na kvalitu vysvědčení nestěžoval a navíc, že prý nikdo středoškolské vzdělání nezkoumá. Po zaplacení požadovaných 16 tisíc korun se rozešli.

Doma pak vysvědčení zkoumal s originály uvedenými na internetu a nakonec usoudil, že pokud by vysvědčení někde předložil, že by moc riskoval. Vysvědčení si doma ponechal asi dva měsíce a pak ho prý spálil.

Muž byl od počátku loňského (2011) ledna zaregistrován jako uchazeč o zaměstnání na hradeckém úřadu práce. Přitom v žádosti o zprostředkování zaměstnání jako nejvyšší dosažené vzdělání uvedl středoškolské vzdělání s maturitou. Dále při registraci u pracovní agentury předložil životopis, ve kterém rovněž uvedl jako nejvyšší dosažené vzdělání středoškolské vzdělání s maturitou. Falzifikát vysvědčení však zprostředkovatelům zaměstnání nikdy nepředložil.

Muž se na policii k činu doznal a svého jednání litoval. Prý se nacházel ve složité životní situaci a údajně vůbec nedomyslel důsledky svého jednání.

Muži bylo včera 12. dubna 2012 sděleno podezření ze spáchání přečinu padělání a pozměnění veřejné listiny. Teď mu za jeho protiprávní jednání může hrozit až tříletý trest odnětí svobody.

Poznatek o páchání této trestné činnosti hradečtí policisté obdrželi od kolegů z Teplic.

nprap. Anna Pešavová - 13. dubna 2012 (13:35)
 

vytisknout  e-mailem