Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Jihočeský kraj název

Policie České republiky – KŘP Jihočeského kraje

Koupě bundy vyšla ženu na desítky tisíc korun

Prachatice - Nezadávejte své přihlašovací údaje do internetového bankovnictví do neznámého odkazu! 

Prachatičtí kriminalisté šetří další případ kyberpodvodu. Poškozená reagovala na inzerát týkající se prodeje bundy na jedné ze sociálních sítí. Podvodník nabízel zboží za 400 korun. Při komunikaci týkající se zaslání oblečení vylákal z ženy její přihlašovací údaje do internetového bankovnictví, které zadala do jím zaslaného odkazu. Neznámý pachatel pak z účtu ženy odčerpal ve dvou transakcích přes 80 000 korun. 

Policisté opětovně apelují na širokou veřejnost. Přemýšlejte než do neznámých odkazů zadáte své přihlašovací údaje do internetového bankovnictví. Nenechte se zlákat vidinou levného a rychlého nákupu. Podvodníci dnes vytváří hypertextové odkazy, které jsou téměř totožné s těmi oficiálními. Vždy si prohlédněte profil prodávajícího, shlédněte i hodnocení stran jiných kupujících. 

Přemýšlejte i nad telefonáty lidí vydávajících se za úředníky či pracovníky bankovních institucí. Vždy si informace, které vám osoba na druhé straně aparátu sdělí, ověřte. Telefon zavěste, zavolejte svému bankéři, zajděte na pobočku, ale nikdy se nenechte vyděsit natolik, že pod vedením neznámého člověka budete převádět své peníze na neznámé účty či je vybírat a vkládat na jiné, neznámé. 

Pozor i na nápadníky a nápadnice, kteří aktuálně žijí různě po světe a prostřednictvím komunikance po sociální síti vám slibují krásné zítřky plné lásky a mnoha peněz, které mají, ale ze zahraničí s nimi nemohou nakládat. Naprostá většina těchto lásek končí slzami v očích a prázdným účtem. 

Jihočeští policisté realizují projekt KYBER  RÁDCE, který naleznete na stránkách jihočeské policie. Obsahuje typy a rady jak se podvodníkovi bránit.

KYBER RÁDCE jihočeské policie - Policie České republiky

kpt. Lenka Krausová, krpc.pio@pcr.cz
8. ledna 2024

vytisknout  e-mailem