Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Kriminalistický ústav

Policie České republiky – Kriminalistický ústav

Kosterní pozůstatky patřily ženě pohřešované 23 let

Znalci Kriminalistického ústavu Praha Policie ČR (KÚP) z odvětví antropologie a genetiky se podíleli na identifikaci ženy, jejíž kosterní pozůstatky byly nalezeny v prosinci loňského roku u obce Polanka nad Odrou na Ostravsku.  

Ke zkoumání do KÚP byl doručen neúplný skelet, který obsahoval pouze některé části kostí, čímž byla identifikace značně ztížena. Kosterní pozůstatky nejprve prohlédli antropologové, kteří určili stáří nálezu mezi 20–25 lety. Na fragmentech některých dochovaných kostí nalezli sekundární pohlavní znaky ženského pohlaví. S ohledem na neúplnost skeletu již nemohli stanovit věk ani výšku osoby.
 
Antropologové vybrali části kostí, které by mohly být vhodné pro analýzu DNA, tzn. kosti, u nichž se předpokládá, že by se v nich mohlo nacházet dostatečné množství kompaktní kostní hmoty.
 
Genetici poté provedli analýzu DNA a stanovili ženský profil DNA, čímž potvrdili závěr antropologů, že se jedná o kosterní pozůstatky ženy. Analýza v tomto případě nebyla jednoduchá, neboť skelet byl značně degradován.
 
Ostravští kriminalisté vytipovali, že by se mohlo jednat o ženu, která je nezvěstná od roku 1989 a současně zajistili srovnávací biologický materiál od jejího syna. Porovnáním profilů DNA genetici zjistili, že se s největší pravděpodobností jedná o příbuzenský vztah, čímž identitu ženy potvrdili.
 
(Více informací k případu poskytne por. Mgr. Gabriela Holčáková, Krajské ředitelství policie Moravskoslezského kraje, Městské ředitelství policie Ostrava, tel.: 974 725 237,+420 606 678 478)  
 
 
kpt. Mgr. Petra Srnková
Kriminalistický ústav Praha Policie ČR  
4 . října 2012

vytisknout  e-mailem