Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Královéhradecký  kraj název

Policie České republiky – KŘP Královéhradeckého kraje

Kostelečtí policisté o trestní odpovědnosti

Na besedách ve dvou školských zařízeních 

Policisté Obvodního oddělení Kostelec nad Orlicí spolu s preventistkou navštívili první měsíc nového školního roku hned dvě základní školy ve městě. Ve čtvrtek  15. září Základní školu Pelclova ulice a v úterý 27. září Základní školu Tyršova ulice.

V obou případech policisté nejprve představili organizaci, vysvětlili její význam, poslání a rozložení do jednotlivých složek. Hlavním tématem obou besed byla trestní odpovědnost mladistvých. Policisté dětem formou případů z praxe a různých příkladů vypočetli nejčastější přestupky a přečiny, kterých se mladiství dopouštějí. Hovořili zejména o krádežích, loupežných přepadeních, šikaně, sprejerství, užívání drog, alkoholu nebo o jízdě bez oprávnění. Během příkladů se zmínili i o trestech, které za nezákonné jednání poté přicházejí. Část besedy byla zaměřena i na současný fenomén - počítače, mobilní telefony a s nimi spojené nešvary - kyberšikanu, kybergrooming, obchodování přes internet, seznamování se přes toto medium s cizími lidmi. Mnoho dětí stále tyto moderní přístroje současné doby používá, aniž by znaly jejich úskalí a rizika.

Během celé přednášky policisté odpovídali na spoustu dotazů. Konec jejich návštěvy byl pro posluchače asi nejatraktivnější, protože si mohli prohlédnout část výstroje a výzbroje členů pořádkové jednotky.

Více k tématu: Projekt E-bezpečí

por. Mgr. Alena Kacálková
29. září 2011
foto PČR

vytisknout  e-mailem