Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Karlovarský kraj název

Policie České republiky – KŘP Karlovarského kraje

Korupce na radnici

SOKOLOV – Celkem tři osoby obviněny. 

Kriminalisté z hospodářské kriminálky zahájili trestní stíhání a sdělili obvinění třem osobám. Bývalé starostce jednoho z měst na Sokolovsku sdělili obvinění z pokračujících přečinů zneužití pravomoci úřední osoby, porušení povinnosti při správě cizího majetku, ze zneužití pravomoci úřední osoby, z pokračujícího zločinu podvodu a ze zločinu přijetí úplatku. Jednatele soukromé firmy pak obvinili z podplácení.
 
Jako starostka města měla obviněná v letech 2007 až 2010 upřednostňovat jednu firmu na různé rekonstrukce pro město. Přičemž její povinnost je majetek obce využívat účelně a hospodárně, v souladu s jejími zájmy a úkoly vyplývajícími ze zákonem vymezené působnosti. Uzavřené smlouvy pro město měly být nadhodnocené a předražené. Úplatkem pro starostku pak měla být rekonstrukce topného systému v rodinném domě, kde bydlí s partnerem, který si od kriminalistů vyslechl obvinění z podílnictví.
 
Dále měla bývalá starostka svým jménem uzavírat nebo také zfalšovat podpis zástupce starostky u nevýhodných smluv a předražených dohod o provedení práce, jejímž sjednaným úkolem byl rozvoj kulturní spolupráce města s německým partnerem. Tato spolupráce se však zřejmě nikdy neuskutečnila. Vyplacené prostředky na tyto akce jsou vyčísleny na částku téměř 120 tisíc korun, které měli skončit na soukromých účtech. Celkem měla bývalá starostka město poškodit o 360 tisíc korun.
 
V případě prokázání viny hrozí bývalé starostce za přijetí úplatku až desetiletý trest odnětí svobody. Za podplácení může soud jednatele firmy poslat až na 6 let do vězení a za podílnictví může být obviněný muž odsouzen až na čtyři roky.
 
nprap. Mgr. Kateřina Böhmová
15. ledna 2013

vytisknout  e-mailem