Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Krajské ředitelství Zlk

Policie České republiky – KŘP Zlínského kraje

Kopírovala si tisícikoruny

ZLÍNSKÝ KRAJ: Několik se jí podařilo udat v obchodech.  

Vylepšit tíživou finanční situaci své rodiny se přes léto pokusila sedmačtyřicetiletá žena z Kroměřížska. Vybrala si k tomu ovšem způsob, který ji může dostat až na osm let za mříže.
Na začátku všeho byla finanční tíseň, množství nesplacených úvěrů a exekucí. Rodina žijící na ubytovně neměla nikdy peněz nazbyt. Žena však dostala před letošními prázdninami nápad, jak si přilepšit. Rozhodla se, že si bude peníze tisknout doma. Do kopírky postupně vložila bankovky nominálních hodnot 100, 200, 500 a 1000 korun. Celkem si vyrobila 98 kusů těchto bankovek. Nejvíce povedený se jí zdál tisk u tisícikorun, kterých si nakonec nakopírovala 77. Jak sama uvedla, ne vždy se kopie povedla, ale způsobem pokus – omyl se postupně dopracovala ke kvalitě, se kterou byla spokojena. I přes velkou snahu však později Česká národní banka ocenila padělky jako méně zdařilé, tedy čtvrtým stupněm na stupnici nebezpečnosti.
Už zbývalo jen sebrat odvahu a uvést bankovky do oběhu. S první „méně zdařilou“ tisícovkou zamířila do prodejny v Holešově, do které moc často nechodila. Při placení byla nervózní, ale bankovku nakonec udala. A tento úspěšný pokus samozřejmě nezůstal jediným. Kopiemi tisícikorun postupně platila v supermarketech, masnách, pekárnách, lékárnách či v trafice. Tam všude prošly padělky rukama prodavačů a prodavaček bez povšimnutí, a to dokonce v sedmnácti případech. Ne všichni se však nechali napálit. Ženě se několikrát stalo, že si padělek obsluha nevzala.
Díky precizní spolupráci krajských kriminalistů z oddělení hospodářské kriminality a jejich kroměřížských kolegů stihla žena napáchat škodu „pouze“ sedmnáct tisíc korun. I tak je to na území Zlínského kraje případ výjimečný, minimálně tedy počtem udaných a zajištěných falešných bankovek.
V rámci prověřování výskytu falešných bankovek prozkoumali kriminalisté hodiny kamerových záznamů a od svědků získali cenné informace, včetně popisu ženy, která falešné peníze udávala do oběhu. Popis se nápadně shodoval se záběry z kamer umístěných v prodejnách. Netrvalo dlouho a kroměřížským kriminalistům se ženu podařilo ztotožnit. Brzy na její dveře klepali krajští kriminalisté z oddělení hospodářské kriminality s povolením k domovní prohlídce. Žena nic nezapírala a celý příběh včetně výroby a distribuce padělků policistům povykládala. Ačkoliv ji vše velmi mrzí, bude v nejbližších dnech obviněna ze spáchání trestného činu padělání a pozměnění peněz, za což jí v případě prokázání viny hrozí trest odnětí svobody až na osm let.

padělky1.jpgpadělky2.jpg

 

17. září 2014, nprap. Petr Jaroš

vytisknout  e-mailem