Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Moravskoslezský kraj název

Policie České republiky – KŘP Moravskoslezského kraje

Kopali s dotací EU

Novojičínsko - Podvedli na dvě desítky lidí. 

V montérkách projížděli vesnicemi a majitelům rodinných domků nabízeli provedení výkopových prací. Jednou to bylo provedení přípojek, terénní úpravy, jindy opravy chodníků, či podřezání domů. Se stejnou a dalšími podobnými legendami oslovovali lidi na Novojičínsku, Opavsku, Karvinsku a Frýdeckomístecku.

Svým podvodným jednáním a krádežemi získali dva muži z Ostravska téměř půl milionu korun. Z toho více jak 250 tisíc odcizili a zbylou část vybrali na zálohách.

Starší z pachatelů, 57letý muž se krátce před prvním podvodem vrátil z výkonu trestu. Jelikož neměl peníze, kontaktoval svého kamaráda a pustili se do práce.  Druhý mladší 30letý většinou vystupoval jako zástupce firmy, coby jednatel, nebo zaměstnanec obecního úřadu.

Ve vesnicích, kde se prováděly výkopové práce, si vybrali některý z rodinných domů a majitelům nabízeli provedení prací. Uváděli, že cena je výhodná, jelikož část prací jim proplácí Evropská unie. Na místě propočítali cenu zakázky, tu snížili na polovinu a od poškozených požadovali uhrazení zálohy. Někdy, dokonce hned začali proměřovat, či krokovat chodníky a přípojky, navrhovat způsob provedení prací a propočítávat celkovou sumu k úhradě.  Jelikož pro oslovené podvedené lidi byla cena výhodná, zálohy platili. Dokonce když peníze neměli doma, zajeli je vybrat do bankomatů a zálohy uhradili. Ti co je pustili do svých domů, byli navíc okradeni o další peníze a cennosti.

Ve všech případech vystupovali pod legendou falešné firmy. Oba muži se již v minulosti podobné trestné činnosti dopouštěli. Dnes jsou oba ve vazební věznici.

Policisté jim sdělili obvinění z přečinu podvodu podle ustanovení § 209 odst. 1, 3 trestního zákoníku spáchaný formou spolupachatelství podle ustanovení § 23 trestního zákoníku, dílem dokonaný a dílem nedokonaný ve stádiu pokusu podle ustanovení § 21 odst. 1 trestního zákoníku. Oběma mužům hrozí trest odnětí svobody v délce 5 let.

První případ jsme zaznamenali v měsíci červenci letošního roku ve Fulneku. Majitelka domu přišla o několik tisíc korun. Následně se objevovaly další případy na území celého Moravskoslezského kraje.
Takto získané peníze a věci použili pro svou potřebu. Vyšetřujeme okolnosti u téměř dvaceti případů podvedených a okradených lidí. Předpokládáme, že jich bude ještě více.

 

Tiskový servis ze dne 5.12.201


por. Mgr. Petr Gřes
tiskový mluvčí

vytisknout  e-mailem