Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Středočeský kraj název

Policie České republiky – KŘP Středočeského kraje

Kontroly zaměřené na rychlost jízdy

KRAJ – Čtyři akce zaměřené na rychlost během 14 dnů. 

V rámci dvou týdnů, od 6. do 17. února 2023, zrealizovali středočeští dopravní policisté čtyři dopravně bezpečnostní akce, při kterých se zaměřili zejména na dodržování rychlostních limitů na středočeských silnicích a dálnicích.

Neopomněli ani další kontroly dodržování pravidel silničního provozu. Věnovali se i toho, zda řidiči před jízdou nepožili alkohol nebo jiné návykové látky, dále na používání bezpečnostních pásů, telefonování za jízdy, kontrolám technického stavu vozidla, pátrání po osobách, věcech a odcizených vozidlech a zaměřili se i na problematiku nelegální migrace.

Hlavním cílem všech dopravně bezpečnostních akcí je ovlivnit nekázeň účastníků silničního provozu a snížit nepříznivý vývoj dopravní nehodovosti na našich silnicích.

V roce 2022 řešili středočeští policisté 15127 dopravních nehod, což je oproti loňskému roku o 173 nehod více. Dopravních nehodu bohužel nepřežilo 76 osob a 280 utrpělo těžká zranění. Nejčastějšími příčinami byl nesprávný způsob jízdy (7172), následovala nepřiměřená rychlost (2636) a nedání přednosti (1358).

Během těchto čtyř dnů policisté zkontrolovali 1479 vozidel, motocyklů a jejich řidičů. Celkem zjistili 857 dopravních přestupků, kdy převážnou většinu z nich vyřešili na místě blokovou pokutou v celkové výši téměř 550 tisíc Kč.
Celkem 660 řidičů překročilo nejvyšší dovolenou rychlost, 3 řidiči před jízdou požili alkohol a 2 řidiči užili jiné návykové látky.
Policisté při kontrolách zadrželi 4 pachatele trestných činů a vypátrali 2 odcizená vozidla. Celkem 15 kontrolovaných řidičů řidičů nepoužilo bezpečnostní pásy, 50 řidičů za jízdy telefonovalo nedovoleným způsobem a 49 jich mělo vozidlo v nevyhovujícím technickém stavu.

Hlavním cílem všech dopravně bezpečnostních akci, které v rámci Středočeského kraje pravidelně realizujeme, je upozornit na rizika, která s sebou nedodržování rychlosti a porušování dalších pravidel v silničním provozu přináší a má za následek každoročně tisíce dopravních nehod a mnoho zmařených lidských životů, proto budou středočeští policisté v dopravně bezpečnostních akcích pokračovat i nadále.

kpt. Mgr Pavel Truxa
tiskový mluvčí
21. února 2023

vytisknout  e-mailem