Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
hl. m. Praha název

Policie České republiky – KŘP hlavního města Prahy

Kontroly v Praze

Kontroly nařízení vlády a ministerstva zdravotnictví. 

V průběhu minulého týdne pražští policisté provedli bezmála čtrnáct tisíc kontrol a zjistili více než sto sedmdesát případů porušení platných nařízení. Od začátku platnosti nouzového stavu bylo na území hl. m. Prahy provedeno téměř čtyřicet tisíc kontrol.

V drtivé většině jsou občany veškerá platná nařízení dodržována, ale bohužel se policisté setkávají i s případy, kdy lidé opatření ignorují, či si výklad přizpůsobují svým potřebám.

Ve většině případů, se jedná o porušení, související s pohybem osob na veřejnosti bez ochranných prostředků dýchacích cest (úst, nosu), jako je např. respirátor, rouška, ústenka, šátek, šál nebo jiné obdobné prostředky.

Příklady porušení nařízení:

Ve středu 1. dubna, si v průběhu prováděných kontrol, policisté na pražském Chodově povšimli skupinky mužů, kteří popíjeli před restaurací pivo z kelímků. Policisté muže poučili o současných nařízeních, souvisejících s nouzovým stavem a muži přislíbili, že místo okamžitě opustí. Po přibližně deseti minutách se policisté vrátili zpět a zjistili, že muži s pivem v ruce stále společně postávají před restaurací. Z tohoto důvodu je oznámili k příslušnému správnímu orgánu pro podezření ze spáchání přestupku.

V pátek 3. dubna policisté vyjížděli do ulice Dělnická v Praze 7, kde se pohyboval muž bez domova, který neměl na veřejnosti zakrytá ústa a nos. Sedmatřicetiletý muž si však po příjezdu policistů na místo odmítal zakrýt ústa, taktéž odmítl prokázat svoji totožnost a velmi vulgárně policisty napadal. Jelikož i přes opakovanou výzvu neuposlechl a pokračoval ve svém jednání, policisté jej zajistili a převezli na policejní služebnu. Zajištěný však na služebně začal na policisty plivat a křičel, že má coronavirus a všechny nakazí. Posléze si dokonce strkal schválně prsty do úst a několikrát se pozvracel. Z tohoto důvodu byl muž zadržen pro podezření ze spáchání trestného činu. Po převozu do speciální karanténní cely byl  u něj proveden test na virus Covid-19 s negativním výsledkem. Policisté ve věci zahájili úkony trestního řízení pro podezření z trestného činu vyhrožování s cílem působit na úřední osobu, za což mu hrozí trest odnětí svobody v délce až šesti let.

V sobotu 4. dubna si policisté poblíž Výstaviště povšimli muže, který stál s dalšími lidmi na chodníku, velmi hlasitě křičel a u toho nad hlavou mával rouškou. V okamžiku, kdy u něj policisté zastavili, si muž zpět nandal roušku a odmítal s policisty komunikovat a dále spolupracovat. Až po převozu na policejní služebnu uvedl, že se doma nudil a mávání rouškou na hlídku mu přišlo zábavné. Policisté osmatřicetiletého muže oznámili příslušnému správnímu orgánu pro podezření z přestupkového jednání.

V sobotu 4. dubna policisté na tísňovou linku přijali oznámení o skupince několika podnapilých lidí, kteří popíjí alkohol poblíž dětského hřiště na Praze 9. Po příjezdu hlídek na místo se dva z mužů začali chovat velmi agresivně, jeden z nich si odmítal zakrýt ústa a nos. Poté, co jej policisté upozornili na porušení platných nařízení, je muž začal vulgárně napadat a přirovnával je ke gestapu. Dokonce na policisty prskal a vykřikoval, že je v karanténě a chce nějaké „vzrůšo“. Jelikož  jednatřicetiletý muž opakovaně neuposlechl výzev policistů, aby zanechal svého jednání, policisté, jej za pomoci donucovacích prostředků, omezili na osobní svobodě a převezli na policejní služebnu. Provedenou lustrací v databázi bylo zjištěno, že muž není v karanténě a vše si vymyslel. Policisté taktéž muže oznámili pro podezření z přestupkového jednání k příslušnému správnímu orgánu.

kpt. Eva Kropáčová
7. 4. 2020

Odkazy do noveho okna

vytisknout  e-mailem