Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Pardubický kraj - název

Policie České republiky – KŘP Pardubického kraje

Kontroly probíhaly v celém Pardubickém kraji

KRAJ - Kolegové se zaměřili na rychlost a nevěnování se řízení. 

Druhý březnový týden probíhala v Pardubickém kraji akce zaměřená na rychlost a věnování se řízení. Činnost dopravních policistů měla vést především ke snížení nepříznivého vývoje nehodovosti. Nevěnování se řízení bylo nejčastější příčinou dopravních nehod v celé České republice v roce 2021. Nepřizpůsobení rychlosti se pak do statistik nehodovosti zapsalo jako nejtragičtější příčina s nejvyšším počtem usmrcených osob. Policisté tedy zacílili svou pozornost právě na ty řidiče, kteří tato pravidla porušují. Kolegové měřili rychlost napříč celým Pardubickým krajem hlavně na silnicích I. a II. tříd.

A hříšníci se našli i při této akci. Rekordmanem akce se stal řidič, který jel rychlostí 175 km/h po silnici I. třídy u obce Opočínek v místě, kde může jet maximálně rychlostí 90 km/h. Jednání tohoto řidiče bude řešit příslušný správní úřad. Další neukázněný řidič si zřejmě spletl silnici s dálnicí, jelikož mu kolegové naměřili rychlost 131 km/h. Ani v obci řidiči nohu z plynu nesundali. Příkladem je řidič, který pospíchal obcí Jedlová rychlostí 114 km/h. Nejvyšší povolenou rychlost v obci překročil i řidič osobního vozidla, kterému kolegové naměřili rychlost 76 km/h.

Celkově jsme zjistili 202 přestupků. Většinu z nich vyřešili kolegové na místě blokovou pokutou a 11 jich oznámili místně příslušnému správnímu orgánu. Rychlost porušilo 150 řidičů, z nichž 145 dostalo blokovou pokutou na místě, a 5 jsme oznámili na příslušný správní úřad. Dalších 15 řidičů užilo k jízdě vozidlo, které nesplňovalo technické podmínky. Za držení telefonního přístroje za jízdy jsme pokutovali 9 řidičů, 5 nebylo připoutáno bezpečnostním pásem a 2 řídili bez řidičského oprávnění. Lustrací kolegové zjistili i jednu osobu, která byla v pátrání. Pozitivní zprávou je, že ze všech řidičů byl pod vlivem návykových látek pouze jeden. Alkohol jsme nezjistili u žádného z kontrolovaných.

Kontrolovat dodržování předpisů budeme v nadcházejících týdnech a měsících. Blíží se jaro a krásné počasí láká na výlety. Proto pokud pojedete vozidlem, dodržujte rychlost a věnujte se řízení, ať nedopadnete jako MUDr. Skružný v podání Rudolfa Hrušínského z komedie Vesničko má středisková. „Vy jste se zase kochal …“

15. března 2022
por. Bc. Veronika Šmejkalová
policejní preventistka

Odkazy do noveho okna

Foto  PČR

Foto PČR 

Detailní náhled

Foto  PČR 1

Foto PČR 1 

Detailní náhled

Foto PČR  2

Foto PČR 2 

Detailní náhled

Foto  PČR 3

Foto PČR 3 

Detailní náhled

vytisknout  e-mailem