Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Královéhradecký  kraj název

Policie České republiky – KŘP Královéhradeckého kraje

Kontroly podávání alkoholu dětem a mladistvým

 

 

Rok 2009
Alkohol a děti - Náchodsko

Policisté z obvodního oddělení v České Skalici se v pátek 4. 9. 2009 ve večerních a nočních hodinách zaměřili na místní restaurace, hostince a bary. Po osmé hodině večerní policisté společně se strážníky městské policie vyrazili na kontrolu, zda hostinští dodržují zákaz podávání alkoholických nápojů nezletilým a mladistvým. Kontrola proběhla k jejich velké spokojenosti bez zjištění jediného pochybení. Strážci pořádku prošli všechny vyhlášená i méně známá pohostinská zařízení a zajímali se o mladě vyhlížející hosty. Po předložení občanského průkazu pak ti mladší osmnácti let museli podstoupit dechovou zkoušku na alkohol. Policisté zkontrolovali celkem 25 teenagerů, v jejichž dechu nezjistili žádný alkohol. Do kontrolní činnosti policisté zahrnuli i preventivní působení a hovořili s provozovateli i obsluhou, kterou upozornili, že tyto kontrolní akce na alkohol jsou zaměřeny na děti a mládež a budou je nepravidelně provádět i v následujících týdnech a měsících.( Ilustrační foto Policie ČR)
por. Bc. Eva Prachařová
7. 9. 2009

Policisté a strážníci v akci - Svitavsko
V sobotu 21. 3. 2009 proběhla v rámci obchůzkové činnosti kontrola vytipovaných moravskotřebovských restauračních zařízení, jejímž cílem bylo zjistit, zda obsluhy v nich nepodávají osobám mladším 18 let alkoholické nápoje. Rovněž pak,  zda se nezletilé a mladistvé osoby po desáté hodině večerní nezdržují v restauračních zařízeních a hrají na výherních hracích automatech. Akce se zúčastnilo 12 policistů z Obvodního oddělení v Moravské Třebové, Jevíčka a čtyři strážníci z městské policie. Během dvouhodinové akce byla zkontrolována desítka moravskotřebovských restauračních zařízení a výsledky této bleskové kontroly byly pro policisty přinejmenším velmi příjemným překvapením. Ani v jednom případě nemusela být provedena dechová zkouška. Mladistvé osoby posedávaly v nočním klubu pouze nad sklenicí nealkoholického nápoje. Zda bylo  toto zjištění jen náhodné, se budou policisté v nepravidelných intervalech přesvědčovat i nadále. 

Kontrola diskotéky - Bohdaneč
Již podruhé ve velmi krátké době zavítala v sobotu 14. března 2009 pardubická policie, v rámci probíhajícího bezpečnostního opatření,  do jednoho diskoklubu na Bohdanečsku.  Tentokrát jsme na místě zjistili u čtyřech osob mladších 18ti let přítomnost alkoholu v dechu. Jednalo se o 15letou dívku s 0,83 promile alkoholu v dechu a tři chlapce ve věku 16 a 17 let, kteří měli 0,42, 0,48 a 0,51 promile alkoholu v dechu. Všichni byli za asistence pracovnice orgánu sociálně právní ochrany dětí předány rodičům. Policisté nyní budou zjišťovat, kdo alkohol mládeži podal.
Za policii musíme konstatovat, že naše akce se jistě neminula účinkem, neboť od minulé návštěvy jsme zaznamenali pokrok. Pořadatelé místní diskotéky začali mládeži ihned u vstupu dávat na zápěstí barevné náramky, které odlišují věkovou hranici pod a nad 18 let. Obsluha barů by poté měla prodávat alkohol pouze zletilým osobám.

Kontrola restauračních zařízení na Jičínsku
V sobotu 14. března se vydali jičínští policisté spolu s městskými strážníky na večerní kontrolu místních restaurací a barů. Hlídky se zaměřili hlavně na dodržování zákazu podávání alkoholických nápojů osobám mladším osmnácti let. V desíti náhodně vybraných podnicích zkontrolovali dvacet mladistvých. U sedmi z nich zjistili pomocí dechové zkoušky požití alkoholu. Jednalo se o jednu dívku a šest chlapců ve věku 14 až 17 let, kterým policisté v dechu naměřili od 0.23 do 1.0 promile alkoholu. Všichni shodně uvedli, že si alkohol dopřáli ještě před příchodem do restauračního zařízení. Vzhledem k těmto zjištěným skutečnostem je policisté odvezli domů, kde je předali rukou rodičů. Ti se už postarali o jejich nápravu. V některých případech padaly výchovně-ruční metody už mezi dveřmi před zraky strážníků. 
Nutno podotknou, že ne všechny případy končí tímto způsobem. Některé z nich mohou mít dohru až na oddělení sociálně právní ochrany dětí.

Kontrola nočních podniků - Královéhradecko
Dne 27.2. proběhla na Královéhradecku policejní akce zaměřená na kontrolu podávání alkoholických nápojů mládeži. Dvě skupiny policistů navštívily bary v centu Hradce Králové. Hned při první kontrole podniku navštěvovaného mladými lidmi policisté zkontrolovala třicítku mládeže. Z toho tři dechové zkoušky byly pozitivní.  Při  kontrole dokladů policisté zadrželi mladíka, který prokazoval totožnost hned několika občanskými průkazy. Jeden z nich procházel evidencí celostátně hledaných osob. To mladíka překvapilo a začal se chovat agresivně. Nakonec skončil na záchytné stanici. Akce skončila s výsledkem šedesáti prověřených mladistvých. Osm mladých lidí skončilo v péči pracovnic sociálně právní ochrany Magistrátu města Hradec Králové. 
 
Noční podniky pod drobnohledem - Jičínsko
Dne 17. ledna 2009 ve večerních hodinách provedli městští strážníci a policisté kontrolu jedné desítky nočních podniků v Jičíně. Cílem bylo ověřit, zda
obsluhující personál dodržuje zákaz podávání alkoholu osobám mladším 18 let. Během akce bylo, mimo jiných, kontrolováno celkem osm osob, které ještě tento věk nedovršily. Až na jednu dívku nebyla žádná zkouška pozitivní. Přesto i v tomto případě nečekal obsluhu žádný postih. Nezletilá totiž tvrdila, že měli doma oslavu, kdy si symbolicky též připila. Minimální naměřená hladina alkoholu na detekčním přístroji by tomu i mohla odpovídat. Přesto se zřejmě rodiče nevyhnou následnému dotazu strážníků, zda tvrzení dcery bylo pravdivé. Na závěr nezbývá než konstatovat, že v těchto preventivních akcích budou policisté a strážníci zcela určitě pokračovat. Podívají se i do dalších nočních podniků, na které se v sobotu nedostalo.

Rok  2008
 
Kontrolní akce na Trutnovsku
Z pátku na sobotu 20.12.2008 proběhla na trutnovském okrese preventivně bezpečnostní akce, která byla zaměřena na podávání alkoholu mladistvým v restauračních zařízeních a provozovnách diskoték. Do půlnoci policisté kontrolovali restaurace a diskotéky v centru Trutnova, kde dechové zkoušky na alkohol prokázaly 5 podnapilých osob mladších 18 let.
Po půlnoci akce pokračovala na jedné z diskoték ve Dvoře Králové nad Labem, kde muži zákona zkontrolovali 85 osob. Na čtyři desítky ze zkontrolovaných osob ve věku od 15 do 18 let bylo pod vlivem alkoholického nápoje. Naměřené hodnoty se pohybovaly v rozmezí od 0,1 do 3,8 promile alkoholu v dechu zkontrolovaných dětí. Do akce se zapojilo přes čtyřicet policistů Okresního ředitelství Policie České republiky Trutnov. Podnapilé děti byly po zadokumentování předány pracovnicí péče o dítě Městského úřadu ve Dvoře Králové nad Labem zákonným zástupcům. 
Policisté věc dokumentují pro podezření z přestupku na úseku ochrany před alkoholismem a jinými toxikomaniemi, za který tomu, kdo alkohol mladistvým podal, hrozí pokuta do výše 5 tisíc korun. V případě, že by policisté zjistili soustavné podávání alkoholických nápojů osobám mladším 18 let, mohlo by se jednat o podezření ze spáchání trestného činu podávání alkoholických nápojů mládeži, za který může být soudem uložen trest odnětí svobody až na jeden rok. Na základě alarmujícího zjištění budou podobné preventivní akce na celém okrese Trutnov v nepravidelných intervalech pokračovat.

Víkendové kontroly na Náchodsku
Víkendové večery využili policisté 17.11. ke kontrolám místních restaurací a pohostinských zařízení. Policisté z obvodního oddělení v Novém Městě nad Metují se zaměřili na diskotékový klub v nedalekém Šonově. V pozdních nočních hodinách z pátku na sobotu provedli akci zaměřenou na kontrolu zákazu podávání alkoholu dětem a mladistvým. Při kontrole pomáhali novoměšští strážníci městské policie, psovod se služebním psem a policisté z náchodského dopravního inspektorátu. Strážci zákona zkontrolovali celkem 35 osob, z toho u dvou mladistvých zjistili požití alkoholu. Po řádném zadokumentování vše předají k dalším řešení příslušným orgánům městského úřadu v Novém Městě nad Metují.
Sobotní večer a noc znamenala pohotovost pro policisty z Broumovska. Přibližně od šesti od večera do dvou do rána na teritoriu broumovského policejního obvodu pátrala více než desítka policistů po hledaných osobách, prováděla kontrolu dodržování dopravních předpisů a kontrolu dodržování zákazu podávání alkoholických nápojů osobám mladším osmnácti let. Akce přinesla policistům několik úspěšných zásahů. Jedna z hlídek vypátrala celostátně hledaného muže, který se vyhýbal nástupu do vězení. Další hlídka, která se zaměřila na dopravu přistihla řidiče při třech dopravních přestupcích, které vyřešila blokovou pokutou na místě, další tři postoupili policisté do správního řízení. V pozdních nočních či spíše již v prvních ranních hodinách pak policejní hlídky zkontrolovaly i jeden z nočních podniků, ve kterém zjistily sedm podnapilých osob mladších 18 let. Opilé děti předali policisté rodičům a po zadokumentování odevzdají spisy k dořešení příslušným orgánům města.

Prevence se musí vyplatit - Trutnovsko
V průběhu noci ze čtvrtka na pátek 14.11.2008 proběhla na území města Trutnova  preventivně bezpečnostní akce Policie České republiky, která byla zaměřena na kontrolu restauračních zařízení a následné podávání alkoholických nápojů osobám mladším 18-ti let. Dále policisté v hospůdkách pátrali po hledaných a pohřešovaných osobách.
Ve služebním obvodu Obvodního oddělení Trutnov zkontrolovalo 15 policistů ve spolupráci se dvěma strážníky trutnovské Městské policie 22 restauračních zařízení. Provedenou kontrolou muži zákona ve zkontrolovaných podnicích zjistili 2 mladistvé osoby, které byly pod vlivem alkoholu. Po zaprotokolování a provedení šetření policisté předali za přítomnosti pracovnice Městského úřadu v Trutnově podnapilé děti v pořádku jejich rodičům. Číšníkům, kteří osobám mladším osmnácti let alkohol podali, byla za přestupek na úseku ochrany před alkoholismem a jinými toxikomaniemi uložena bloková pokuta v částce 1000 korun.
Výsledek včerejší akce není tak znepokojující, jako výsledky akcí předešlých. Policisté budou podobné kontroly na celém území okresu Trutnov v nepravidelných intervalech opakovat. Muži zákona musí být v ulicích vidět a přesně naplánované a profesionálně prováděné akce musí zaručit úspěch. V tomto případě je hlavním úkolem Policie České republiky snížení podávání alkoholu mladistvím.
 Muži zákona při kontrolách navíc zadrželi jednoho mladíka, který procházel registrem celostátně hledaných osob. Uvedený výtečník skončil po provedení nezbytných úkonů a provedené eskortě v jednom z výchovných ústavů.
Za přestupek na úseku ochrany před alkoholismem a jinými toxikomaniemi hrozí tomu, kdo alkohol osobám mladším 18 let podal peněžitý trest. Provozovateli zařízení hrozí rovněž peněžitý trest a v krajním případě i zákaz činnosti.

Jičínští policisté v akci
Na kontrolu barů, heren a dalších nočních klubů v rámci okresu Jičín  se vydali v pátek večer 28. listopadu policisté   spolu s městskými strážníky a pracovníky městských úřadů. Jejich první zastávka byla v Nové Pace, kde zkontrolovali několik podniků. Následně pokračovali do  Lázní Bělohradu a po půlnoci ještě navštívili  věhlasně známou „Hračkárnu“ a další zařízení   v Hořicích. Během akce zkontrolovali několik desítek osob a u mladistvých navíc zjišťovali, zda nejsou pod vlivem alkoholu. Při kontrole v herně v Nové Pace policisté zjistili  pochybení ze strany servírky, která  podávala  alkohol osobám mladším osmnácti let. V tomto případě věc vyřídili blokovou pokutou ve výši 1 tisíc korun. 
V  kontrolách těchto zařízení  budou policisté i nadále pokračovat  a do konce roku ještě několik podobných akcí uskuteční.

Mladí pod vlivem alkoholu - Trutnovsko
V průběhu uplynulého víkendu od pátečního večera do nedělního rána 9.11.2008 probíhaly na celém trutnovském okresu  preventivně bezpečnostní akce Policie České republiky, které byly zaměřeny na podávání alkoholických nápojů osobám mladším 18 let.
Ve služebním obvodu Obvodního oddělení Trutnov byla provedena v noci z pátku na sobotu  kontrola jedné z diskotékových provozoven. Uvedené kontrolní akce se zúčastnilo 24 policistů společně se dvěma strážníky Městské policie Trutnov a jednou pracovnicí trutnovského Městského úřadu. Provedenou kontrolou bylo policisty během necelých tří hodin v podniku zjištěno 14 mladistvých, kteří byli pod vlivem alkoholu. Naměřené hodnoty se pohybovaly od 0,15 do 1,92 promile alkoholu v dechu zkontrolovaných teneegerů. Muži zákona při kontrole diskotéky navíc zadrželi jednu osobu, která procházela registrem celostátně hledaných osob.
Ve služebním obvodu Obvodního oddělení ve Dvoře Králové nad Labem zkontrolovalo 28 policistů se dvěma strážníky královédvorské Městské policie v noci z pátku na sobotu na dvě desítky restauračních zařízení. S policisty v restauracích spolupracovali tři pracovníci živnostenského úřadu a jedna pracovnice Městského úřadu Dvůr Králové nad Labem. Muži zákona ve zkontrolovaných restauracích zjistili 8 mladistvých pod vlivem alkoholu. Za zmínku stojí i ta skutečnost, že jedné alkoholem posílené osobě nebylo ještě patnáct let. Zjištěné hodnoty alkoholu se v okolí Dvora Králové nad Labem pohybovaly od 0,15 do 1,1 promile.
Obdobná akce proběhla i ve služebním obvodu vrchlabských policistů v noci ze soboty na neděli. Vrchlabští muži zákona ve spolupráci se strážníky vrchlabské městské policie, policisty cizinecké policie a dvěma psovody zkontrolovali v místních provozovnách několik desítek hostů, kterým ještě nebylo osmnáct let. Deset ze zkontrolovaných dětí bylo pod vlivem alkoholu. Na Vrchlabsku se naměřené hodnoty pohybovaly od 0,2 do 1 promile.
Po zaprotokolování a provedení šetření policisté předali uvedených 32 podnapilých degustátorů v pořádku rodičům nebo jejich zákonným zástupcům.
Opakovaně medializovaná skutečnost, že osobám mladším 18 let je podávání alkoholu zakázáno, některým provozovatelům diskoték a restaurací ještě asi nedošla. Výsledek akce je velmi znepokojující, proto budou podobné kontroly na celém území okresu Trutnov v nepravidelných intervalech i nadále pokračovat.
Za přestupek na úseku ochrany před alkoholismem a jinými toxikomaniemi hrozí tomu, kdo alkohol osobám mladším 18 let podal peněžitý trest. Provozovateli zařízení hrozí rovněž peněžitý trest a v krajním případě i zákaz činnosti.
Každý by si měl uvědomit, že vliv alkoholu na mladý organizmus je stejně zničující, jako užívání jiných návykových látek.

Osmnáct  mladistvých pod vlivem alkoholu - Trutnovsko
V noci z pátku na sobotu 1.11.2008 proběhla jedna z dalších preventivně bezpečnostních akcí Policie České republiky, která byla zaměřena na podávání alkoholických nápojů osobám mladším 18 let.
Ve služebním obvodu Obvodního oddělení Trutnov byla provedena kontrola jedné z diskotékových provozoven. Uvedené kontrolní akce se zúčastnilo 25 policistů společně se šesti strážníky Městské policie Trutnov a pracovnicemi trutnovského Městského úřadu. Společně s uvedenými byl na místě pracovník státního požárního dozoru. Provedenou kontrolou bylo policisty během necelých dvou hodin  v podniku zjištěno 18 mladistvých, kteří byli pod vlivem alkoholu. Naměřené hodnoty se pohybovaly od 0,17 do 1,77 promile alkoholu v dechu zkontrolovaných dětí. Po zaprotokolování byli podnapilí degustátoři v pořádku předáni jejich zákonným zástupcům.
Opakovaně medializovaná skutečnost, že osobám mladším 18 let je podávání alkoholu zakázáno, některým našim spoluobčanům ještě asi nedošla. Výsledek akce je velmi znepokojující, proto budou podobné kontroly na celém území okresu Trutnov v nepravidelných intervalech i nadále pokračovat.
Za přestupek na úseku ochrany před alkoholismem a jinými toxikomaniemi hrozí tomu, kdo alkohol osobám mladším 18 let podal, peněžitý trest.
Každý by si měl uvědomit, že vliv alkoholu na mladý organizmus je stejně zničující, jako užívání jiných návykových látek.

Kontroly podávání alkoholu - Trutnovsko
V noci ze soboty na neděli 22.6.2008 proběhla jedna z dalších preventivně bezpečnostních akcí Policie České republiky, která byla zaměřena na podávání alkoholických nápojů osobám mladším 18-ti let.
Ve služebním obvodu obvodního oddělení v Hostinném policisté provedli kontrolu několika restauračních zařízení a jedné  diskotékové provozovny. Uvedené kontrolní akce se zúčastnilo 22 policistů společně s pracovnicí sociálního odboru Městského úřadu ve Vrchlabí. Provedenými kontrolami bylo během necelých tří hodin  v hospůdkách a diskotéce zjištěno šestnáct mladistvých a tři osoby mladší 15 let, které byly pod vlivem alkoholu. Naměřené hodnoty se pohybovaly od 0,1 do 1,43 promile alkoholu v dechu zkontrolovaných dětí. Po zaprotokolování byli podnapilí degustátoři v pořádku předáni jejich zákonným zástupcům.
Opakovaně medializovaná skutečnost, že osobám mladším 18 let je podávání alkoholu zakázáno, některým našim spoluobčanům ještě asi nedošla. Výsledek akce je velmi znepokojující, proto budou podobné kontroly na celém území okresu Trutnov v nepravidelných intervalech i nadále pokračovat.
Za přestupek na úseku ochrany před alkoholismem a jinými toxikomaniemi hrozí tomu, kdo alkohol osobám mladším 18 let podal peněžitý trest.
Každý by si měl uvědomit, že vliv alkoholu na mladý organizmus je stejně zničující, jako užívání jiných návykových látek.
 

 
 
Trutnovští policisté kontrolovali na diskotéce v Úpici podávání alkoholu osobám mladším 18 let
V noci ze soboty na neděli 20. 4. 2008 proběhla jedna z dalších preventivně bezpečnostních akcí Policie České republiky, která byla zaměřena na podávání alkoholických nápojů osobám mladším 18 let.
Ve služebním obvodu Úpice byla provedena kontrola jedné z diskotékových provozoven. Uvedené kontrolní akce se zúčastnilo 24 policistů společně se dvěma strážníky Městské policie v Trutnově a pracovnicemi Městského úřadu v Trutnově. Společně s uvedenými byl na místě pracovník státního požárního dozoru a pracovnice živnostenského úřadu. Provedenou kontrolou policisté během necelých dvou hodin v podniku zjistili 10 mladistvých, kteří byli pod vlivem alkoholu. Naměřené hodnoty se pohybovaly od 0,1 do 1,7 promile alkoholu v dechu zkontrolovaných dětí. Po zaprotokolování byli podnapilí degustátoři v pořádku předáni jejich zákonným zástupcům.
Opakovaně medializovaná skutečnost, že osobám mladším 18 let je podávání alkoholu zakázáno, některým našim spoluobčanům ještě asi nedošla. Výsledek akce je velmi znepokojující, proto budou podobné kontroly na celém území okresu Trutnov v nepravidelných intervalech i nadále pokračovat.
Za přestupek na úseku ochrany před alkoholismem a jinými toxikomaniemi hrozí peněžitý trest tomu, kdo alkohol osobám mladším 18 let.
Každý by si měl uvědomit, že vliv alkoholu na mladý organizmus je stejně zničující, jako užívání jiných návykových látek.

Policisté ve Svitavách kontrolovali dodržování zákazu podávání alkoholu osobám mladíšm 18 let
V rámci preventivně bezpečnostní akce proběhla ve městě Svitavy v pátek 14. 3. od devíti hodin večer do soboty jedné hodiny ranní kontrola 8 restauračních zařízení a jedné diskotéky. Policisté se zaměřili zejména na podávání alkoholických nápojů osobám mladším 18 let. Dále byla ve stejné době uskutečněna kontrola restauračního zařízení v obci Březová nad Svitavou. Akce se kromě policistů z Obvodního oddělení Policie ČR ve Svitavách, psovoda a kriminalistů zúčastnili strážníci městské policie Svitavy a zástupci Městského úřadu Svitavy. Během akce zkontrolovali téměř 130 osob, přičemž zjistili požití alkoholu u 2 mladistvých. Podávání alkoholu mladistvým zjištěné v restauraci ve Svitavách bylo na místě vyřízeno v blokovým řízením. Podnapilý mladistvý se zjištěnou hladinou alkoholu v dechu 0,22 promile byl předán zástupcům orgánu sociálněprávní ochrany dětí a mládeže. Ve druhém případě případě zjištěném v obci Březová nad Svitavou byla mladistvá osoba po provedení výslechu předána zákonnému zástupci.
 
Na Trutnovsku policisté kontrolovali na diskotéce podávání alkoholu
V noci z pátku na sobotu 23.2.2008 proběhla ve služebním obvodu obvodního oddělení Úpice preventivně bezpečnostní akce na zjištění podávání alkoholických nápojů osobám mladším osmnácti let. Na jedné diskotéce bylo při uvedené akci zjištěno 14 mladistvých, kteří požili alkoholický nápoj. Naměřené hodnoty se pohybovaly v rozmezí od 0,1 do 1,1 promile alkoholu v dechu. Podávání alkoholu mládeži je skrytým nebezpečím a policie se bude na základě zjištěných alarmujících skutečností i nadále kontrolami zabývat. Do uvedené akce se zapojilo 23 policistů, strážníci Městské policie Trutnov a dvě pracovnice Odboru sociální péče o dítě MÚ Trutnov

 
Rok 2007
Na Havlíčkobrodsku ve středu 19. 12. 2007 proběhla akce zaměřená na podávání alkoholu osobám mladším 18 let
Policisté se znovu zaměřili na kontrolu mládeže v podnicích na Havlíčkobrodsku. Ve středu v nočních hodinách proběhla bezpečnostní akce zaměřená na podávání alkoholu osobám mladším osmnácti let. Policisté kontrolovali mládež v několika podnicích v Havlíčkově Brodě a Světlé nad Sázavou. V jednom z barů v Havlíčkově Brodě byly zjištěny dvě osoby mladší 18 let pod vlivem alkoholu. Na místě bylo zjištěno, že alkohol mladistvým nepodal obsluhující personál, ale do uvedeného baru již pod vlivem alkoholu přišli. Věc policisté šetří jako přestupek. Další dva hříšníci byli zjištěni v jednom z barů ve Světlé nad Sázavou. I zde se alkoholické nápoje k mladistvým nedostaly z rukou obsluhujícího personálu. V jednom případě alkohol podal mladistvé osobě příbuzný, věc byla na místě vyřešena blokovou pokutou. Ve druhém případě nebyla na místě zjištěna osoba, která by alkohol mladistvému podala. I tato věc zůstává v šetření policie. Během celé akce bylo zkontrolováno celkem 40 osob.
 
V Dobrušce a Opočně kontrolovali policisté provozovny poskytující pohostinné služby
Na Rychnovsku 19. 12. 2007 proběhla ve večerních hodinách společná bezpečnostní akce policistů obvodního oddělení v Dobrušce a Městské policie v Dobrušce. Akce byla zaměřená na požívání alkoholických nápojů a drog u osob mladších 18 let. Během akce byly zkontrolovány všechny provozovny poskytující pohostinské služby v Dobrušce a sedm provozoven v Opočně. Za účasti pracovnic sociální péče Městského úřadu Dobruška se šest osob mladších 18 let podrobilo dechové zkoušce v Dobrušce a deset osob v Opočně. U jednoho chlapce v Dobrušce a jednoho v Opočně byla dechová zkouška pozitivní. Oba chlapci byli předáni rodičům v místě jejich bydliště a rodiče byli seznámeni s výsledkem dechové zkoušky. V obou případech byla věc řešena domluvou. Provozovatelé restauračních zařízení budou oznámeni na příslušné městské úřady k dalšímu projednávání.

Policisté v Moravské Třebové provedli preventivně bezpečnostní akci zaměřenou na kontrolu podávání alkoholických nápojů mládeži
V pátek 7. 12. v osm hodin večer v Moravské Třebové zahájila policie preventivně bezpečnostní akci zaměřenou na kontrolu podávání alkoholických nápojů mládeži a pátrání po osobách v celostátním pátrání. Policisté z Obvodního oddělení Policie ČR ve Svitavách společně s moravskotřebovskými městskými strážníky a zástupci Městského úřadu v Moravské Třebové do půlnoci zkontrolovali osm restaurací. Celkem bylo kontrole podrobeno asi 105 osob. U čtrnácti mladistvých bylo zjištěno požití alkoholu. Podnapilé děti byly následně předány zákonným zástupcům, s nimiž věc projednají pracovníci odboru sociálních věcí a zdravotnictví Městského úřadu v Moravské Třebové. Protiprávní jednání provozovatelů restaurací a dalších osob bude nadále řešit správní orgán Městského úřadu Moravská Třebová. Podobně zaměřené akce policisté jistě brzy zopakují. 

Policisté v Jaroměři kontrolovali podávání alkoholu dětem a mladistvým
Ve čtvrtek 29. listopadu 2007 policisté obvodního oddělení v Jaroměři ve spolupráci s Městskou policií Jaroměř provedli bezpečnostní akci, zaměřenou na kontrolu podávání alkoholu dětem a mladistvým. V nočních hodinách mezi třiadvacátou hodinou a půlnocí prošli několik místních hostinců a barů. Mládež, které by neměly být nality alkoholické nápoje, v žádném z nich neobjevili. Na tuto kontrolu, kterou policisté ukončili bez shledaných závad, budou navazovat další v různých denních a časových intervalech.

Svitavští policisté kontrolovali mládež 26. listopadu 2007
V pátek v osm hodin večer byla ve Svitavách zahájena preventivně bezpečnostní akce zaměřená na kontrolu podávání alkoholických nápojů mládeži. Policisté z Obvodního oddělení Policie ČR ve Svitavách společně s městskými strážníky a zástupci Městského úřadu Svitavy do půlnoci zkontrolovali tři restaurace. Celkem bylo kontrole podrobeno asi 150 osob. U osmi mladistvých a dvou osob mladších patnácti let bylo zjištěno požití alkoholu. Podnapilé děti byly následně předány zákonným zástupcům, s nimiž věc projednají pracovníci odboru sociálních věcí a zdravotnictví Městského úřadu Svitavy. Protiprávní jednání provozovatelů restaurací a dalších osob bude nadále řešit správní orgán Městského úřadu Svitavy. Podobně zaměřené akce policisté jistě brzy zopakují.

Kontroly restauračních zařízení na Chrudimsku
V Hlinsku probíhala akce 21. listopadu 2007. Policisté obvodního oddělení Policie ČR Hlinsko společně s Městskou policií Hlinsko navštívili deset provozoven. Při kontrole nebyly zjištěny žádné závady.

V Trutnově probíhala kontrola dodržování zákazu podávání alkoholických nápojů osobám mladším osmnácti let
V noci z pátku na sobotu 17. 11. 2007 proběhla v Trutnově kontrola zaměřená na dodržování zákazu podávání alkoholických nápojů osobám mladším osmnácti let na diskotékách a v restauračních zařízeních. Uvedená akce byla rovněž zaměřena i na pátrání po celostátně hledaných osobách. Policisté zjistili deset případů podání alkoholických nápojů osobám mladším osmnácti let. Výsledky naměřených pozitivních zkoušek měly hodnoty od 0,25 do 1,00 promile alkoholu v dechu mladistvých. Na základě alarmujícího zjištění budou uvedené akce na území okresu Trutnov pokračovat.

Havlíčkobrodští policisté kontrolovali mládež v barech
Ve středu 7. 11. 2007 ve večerních a nočních hodinách si policisté opět posvítili na brodské a světelské podniky, bary a diskotéky. Akce, která večer proběhla, byla zaměřená k ochraně před alkoholismem a jinými toxikomaniemi, zejména pak podávání alkoholických nápojů osobám mladším osmnácti let a dále také k zajištění veřejného pořádku. Ve Světlé nad Sázavou k žádnému narušení veřejného pořádku ani jiným přestupkům nedošlo. V okresním městě pak policisté ve dvou barech objevili celkem pět mladistvých hříšníků, u kterých dechová zkouška prokázala požití alkoholických nápojů. Na místě bylo zjištěno, že alkohol mladistvým ve všech případech podal obsluhující personál. Věc byla na místě vyřešena blokovou pokutou 2.000 Kč. Během celé akce policisté zkontrolovali na osmdesát osob.

Kontroly v restauracích na Semilsku dne 26. 10. 2007
Z pátka 26. na sobotu 27. října 2007 proběhla na Turnovsku policejní akce, jejímž cílem bylo zjistit provozovny, kde jsou osobám mladším 18 let podávány alkoholické nápoje. Do akce bylo zapojeno více než 10 policistů, a to z OOP Turnov a z Městské policie Turnov. Kontroly proběhly v šesti provozovnách přímo v Turnově a ve třech provozovnách v Rovensku pod Troskami.Policisté kontrolovali více než 30 mladistvých a u více než třetiny zjistili, že jsou pod vlivem alkoholu. Nejvyšší naměřená hodnota u dechové zkoušky byla 1,4 promile alkoholu. Kontrolovanými byli jak mladí muži, tak i mladé dívky. Z provedených šetření se nepodařilo prokázat, že by alkohol těmto mladistvým byl podán přímo v provozovně. Do konce letošního roku proběhne ještě několik akcí obdobného charakteru nejenom na Turnovsku, ale i na jiných místech okresu Semily.

Policisté kontrolovali mládež v restauracích na Havlíčkobrodsku - 17. 9. 2007
V pátek ve večerních a nočních hodinách se po brodských podnicích rozjela desítka policistů. Akce, která v páteční večer proběhla, byla zaměřená na zajištění veřejného pořádku, pátrání po hledaných a pohřešovaných osobách, k ochraně před alkoholismem a jinými toxikomaniemi, zejména pak podávání alkoholických nápojů osobám mladším osmnácti let. V okresním městě k žádnému narušení veřejného pořádku ani jiným přestupkům nedošlo. Policisté se následně přesunuli do Světlé nad Sázavou. Zde v jednom z kontrolovaných klubů objevili dva mladistvé hříšníky, u kterých dechová zkouška prokázala požití alkoholických nápojů. Věc byla na místě vyřešena blokovou pokutou. Akce se osobně zúčastnili i zástupci sdělovacích prostředků.

Kontrola podávání alkoholu osobám mladším 18 let - Pardubicko 16. srpna 2007
V Pardubicích proběhla během uplynulé noci akce Police ČR zaměřená na požívání alkoholických nápojů osobami mladšími 18 let. Během této akce bylo zkontrolováno 18 restaurací, barů, heren a v závěru akce policisté kontrolovali osoby v Tyršových sadech. Akce se ve spolupráci s policisty účastnily i sociální pracovnice Magistrátu města Pardubic. Provedenými dechovými zkouškami policisté zjistili u 7 osob mladších 18 let přítomnost alkoholu v dechu. Jednalo se o 4 osoby ve věku 17 let, 2 osoby ve věku 16 let a jednoho chlapce, kterému bylo teprve 14 let. U jednoho z mladíků policisté provedenou orientační dechovou zkouškou zjistili přes 1,5 promile alkoholu v dechu, u další dívky se hladina alkoholu pohybovala okolo 0,5 promile. U ostatních osob byla hladina alkoholu v dechu okolo 0,2 promile. Po provedených výsleších si všechny mladistvé převzali rodiče. Policisté případy nadále šetří jako přestupky na úseku ochrany před alkoholismem a jinými toxikomaniemi.

Alkohol a mládež - kontrolní akce Chrudimské policie - duben 2007
V dubnu 2007 zkontrolovali policisté restaurační zařízení v Heřmanově Městci, Konopáči a Prachovicích. I zde se zaměřili na podávání alkoholu mládeži. Ve dvou provozovnách v Heřmanově Městci zjistili celkem šest mladistvých, kterým obsluha alkoholické nápoje poskytla. Zjištěné přestupky byly vyřízeny uložením blokové pokuty obsluze provozovny. O výsledcích kontroly byl vyrozuměn starosta města.

Kontroly restauračních zařízení na podávání alkoholických nápojů mladistvým - Chrudimsko 23. března 2007
V nočních hodinách 23. března 2007 policisté Okresního ředitelství Policie ČR Chrudim ve spolupráci s Městskou policií Chrudim kontrolovali na území města Chrudim restaurace, bary a herny. Zajímali se především o všeobecně známý jev - podávání alkoholických nápojů mládeži a umožňování her na výherních automatech. Zkontrolovali celkem 14 restaurací. Během kontrol zjistili pět mladistvých, u kterých bylo dechovou zkouškou zjištěno požití alkoholických nápojů. Naměřené hodnoty byly od 0,47 promile do 1,06 promile alkoholu. Po zjištění, kdo mládeži alkohol podal, byly přestupky vyřízeny na místě, uložením blokových pokut.

vytisknout  e-mailem