Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Jihomoravský kraj název

Policie České republiky – KŘP Jihomoravského kraje

Kontroly na vodních plochách byly preventivní

KRAJ- Policisté upozorňovali na nutnost povinné výbavy lodí. 

Jihomoravští policisté se problematice kontroly na vodních plochách věnují průběžně v rámci své služby. V době od 27. června do 3. července uskutečnili v rámci celorepublikové akce VODA, která byla zaměřena na protiprávní jednání v souvislosti s řízením a provozem plavidel

V součinnosti se Státní plavební správou po celý týden na několika místech Jihomoravského kraje se uskutečnily tyto kontroly s cílem preventivně působit na návštěvníky vodních ploch.

Jedna z nejrozsáhlejších kontrol se konala v neděli 3. července na Vranovské přehradě. Zástupce Státní plavební správy společně s policisty Obvodního oddělení Vranov nad Dyjí se při kontrole zaměřili zejména na vodáky, vůdce malých plavidel a na požití alkoholických nápojů nebo jiných návykových a psychotropních látek. U vůdců malých plavidel kontrolovali doklady potřebné k řízení plavidla a také doklady k samotnému plavidlu.  Zkontrolováno bylo více než dvacet plavidel a policisté nemuseli udělit žádnou blokovou pokutu ani nemuseli oznamovat žádného přestupce správnímu orgánu.  U vůdců malých plavidel, ale také u osob, plujících na malých loďkách či plachetnicích policisté provedli orientační dechovou zkoušku na přítomnost alkoholu v dechu. Všechny tyto kontroly byly s negativním výsledkem. Stejně tak všechny doklady potřebné pro provoz lodí měli jejich majitelé v pořádku.

Policisté i pracovník Státní plavební správy kontrolovali také povinnou výbavu lodi. Lidé často nevěděli, že do povinné výbavy patří lano v minimální délce pět metrů, výlevka - jakákoli nádoba, kterou by mohli dle potřeby vylévat vodu z lodi. Ti co všechny tyto věci ve své lodi měli, byli policisty pochváleni.

Je nutné, aby si sami návštěvníci vodních ploch uvědomili, že loď je stejná zbraň jako vozidlo. Že ten, kdo řídí loď je jako řidič motorového vozidla na silnici. Osoba, která se pohybuje na vodní ploše například na šlapadle, je podobná cyklistovi a plavec je nejvíce zranitelný na vodní ploše stejně jako chodec na komunikaci. Proto ohleduplnost, tolerantnost, obezřetnost je na místě. A alkohol rozhodně na vodní plochu nepatří.

Dnešním dnem proto kontroly na vodních plochách v Jihomoravském kraji nekončí. Prázdniny a dovolené teprve začínají a jihomoravští policisté budou i nadále kontroly provádět s cílem co nejvíce eliminovat pravděpodobnost nebezpečných situací v souvislosti s pohybem osob na vodních plochách.

Jihomoravští policisté přejí všem návštěvníkům vodních ploch klidnou dovolenou.

mjr. Bc. Štěpánka Komárová, 4. července 2016

 

 

Odkazy do noveho okna

1 kontrola2

1 kontrola2 

Detailní náhled

2 kontrola1

2 kontrola1 

Detailní náhled

3 kontrola

3 kontrola 

Detailní náhled

vytisknout  e-mailem