Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Středočeský kraj název

Policie České republiky – KŘP Středočeského kraje

Kontroly na silnicích o Velikonocích

Praha venkov – ZÁPAD – Dopravní policisté se během velikonočních svátků zaměřili na preventivní dohled na silnicích. 

Do dopravně bezpečnostní akce s názvem „Velikonoce“ se zapojili i dopravní policisté zdejšího územního odboru, kteří kontrolovali způsob jízdy, dodržování povolené rychlosti, používání bezpečnostních pásů a zádržných systémů, hlavně ale zákaz požívání alkoholických nápojů a jiných návykových látek před a během jízdy. Zkontrolovali celkem 228 automobilů a zjistili 25 přestupků, za které uložili pokuty ve výši přes 20 tisíc korun, další tři přestupky bude ještě řešit správní orgán.

Častými přestupky byly překročení rychlosti mimo obec a nevyhovující technický stav vozidla, jeden motorista měl pozitivní dechovou zkoušku na alkohol, jeden měl pozitivní test na drogy a jeden držel telefon při řízení.

Tentokrát byli hříšníci i cyklisté. Jednalo se například o mladistvého cyklistu, který během jízdy na jízdním kole neměl bezpečnostní prvek - cyklistickou helmu. Tento přestupek policisté většinou řeší domluvou, avšak tentokrát za něj uložili pokutu. Připomínáme, že podle § 58 odst. 1 zák. č. 361/2000 Sb., o provozu na pozemních komunikacích osoba mladší 18 let jedoucí nebo přepravovaná na jízdním kole je povinna použít ochrannou přilbu schváleného typu podle zvláštního právního předpisu a mít ji nasazenou a řádně připevněnou na hlavě.“ Totéž platí i pro jízdu na koloběžce nebo elektrokoloběžce.

Jiný cyklista neměl za snížené viditelnosti, konkrétně v noci, rozsvíceno stanovené osvětlení, což mu ukládá § 58 odst. 5 z. č. 361/2000 Sb., o provozu na pozemních komunikacích, který uvádí že Cyklista je povinen za snížené viditelnosti mít za jízdy rozsvícen světlomet s bílým světlem svítícím dopředu a zadní svítilnu se světlem červené barvy nebo přerušovaným světlem červené barvy. Je-li vozovka dostatečně a souvisle osvětlena, může cyklista použít náhradou za světlomet svítilnu bílé barvy s přerušovaným světlem."

Pamatujte, že se nejedná pouze o dodržování pravidel, ale hlavně o Vaši bezpečnost, kterou helmou a osvětlením zvýšíte.

Velikonoční svátky jsou na silnicích z pohledu policie jedny z nejrizikovějších. Nejen, že se na silnicích objevují sváteční řidiči a díky teplému počasí i cyklisté a motorkáři, ale i tací, kteří usednou za volant v oslavách Velikonoc pod vlivem alkoholu.

Zvyšte tedy svou opatrnost, vzájemnou toleranci a předvídejte chování ostatních účastníků silničního provozu. Dodržování předpisů se Vám vyplatí!

Na závěr můžeme prozradit, že na Velikonoční pondělí dopravní policistky neunikly pomlázkám kolemjdoucích koledníků.

por. Mgr. et Mgr. Anna Štisová, MBA
Územní odbor Praha venkov – Západ
9. dubna 2024

Odkazy do noveho okna

kontrola cyklisty

kontrola cyklisty 

Detailní náhled

koledníci a policistka

koledníci a policistka 

Detailní náhled

vytisknout  e-mailem