Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Kontroly mládeže byly úspěšné

Ve vybraných provozovnách a zařízeních probíhaly v době od 23. srpna do 1. září 2010 cílené kontroly se zaměřením na prodávání, podávání či umožnění požití alkoholu osobám mladším 18 let.  

Výsledky kontrol, které ve zvýšené míře probíhaly po celém území České republiky, představili dnes na tiskové konferenci představitelé Policie ČR a Sekce protidrogové politiky Úřadu vlády ČR, jejíž širšího dlouhodobého projektu byly kontroly součástí. Za policii se tiskové konference zúčastnili náměstek policejního prezidenta pro vnější službu plk. Ivan Bílek a ředitel služby pořádkové policie plk. Petr Sehnoutka. Sekce protidrogové politiky byla zastoupena svým ředitelem Mgr. Jindřichem Vobořilem, národním protidrogovým koordinátorem, a Ing. Jiřím Hrbkem z tiskového odboru Úřadu vlády ČR.
 
Cílem kontrol bylo zejména další zefektivnění součinnosti všech orgánů státní správy při boji s tímto fenoménem, a to i proto, že se Česká republika v této oblasti pohybuje na předních místech statistik v rámci celé Evropské unie. Kromě policistů Policie České republiky se tak součinnostních kontrol zúčastnili i strážníci obecních a městských policií, pracovníci orgánů sociálně právní ochrany dětí nebo živnostenských úřadů. Kromě nich spolupracovala policie i s Českou obchodní inspekcí.
 
Do 392 kontrolních akcí bylo nasazeno celkem 2.386 policistů, kteří zkontrolovali 8.681 osob v 2.204 provozovnách. Z nich bylo 290 pod vlivem alkoholu. Kromě 291 přestupků řešili policisté v souvislosti s kontrolami i 37 trestných činů. Kromě uvedeného byly zajištěny i věci pocházející z trestné činnosti.
 
Na základě pozitivního vyhodnocení akcí plánujeme kontroly obdobného druhu a rozsahu i do budoucna. Zejména pak v době, kdy se předpokládá zvýšená konzumace alkoholu mladistvými a nezletilými osobami (období začátku a konce prázdnin, svátků, silvestra apod.).
 
Podrobné vyhodnocení najdete v přiložené prezentaci ředitele služby pořádkové policie.
 
Více informací k této problematice najdete v tiskové zprávě Sekce protidrogové politiky Úřadu vlády ČR, kterou najdete zde.
 
 
  
 
kpt. Mgr. Jan Melša
tiskový mluvčí Policejního prezidia ČR
20.09.2010

vytisknout  e-mailem