Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Název kraje

Policie České republiky – KŘP Olomouckého kraje

Kontroly chatových oblastí v Olomouckém kraji

OLOMOUCKÝ KRAJ - Chatové oblasti 

I v lednu policisté v kraji vyráží na kontroly do chatových oblastí jak na Jesenicku, Šumpersku, Prostějovsku i Olomoucku. Procházejí chatové lokality a kontrolují, zda rekreační objekty jsou neporušené nebo se zde nepohybují podezřelé osoby.
Občas se stane, že návštěvu nezvaného hosta v chatovišti odhalí při kontrolách sami policisté. Bylo tomu tak například minulý týden v Šumperku, kde policisté v jedné ze zahrádkářských kolonií natrefili na čtyři narušené zahradní chatky. Díky stopám zajištěným na místě činu se jim pak ještě téhož dne podařilo natipovat možného pachatele, který zahrádkářskou kolonii „navštívil“ jen pár hodin před nimi. Bližšími okolnostmi tohoto případu se nadále zabýváme.
V roce 2020 jsme šetřili 57 vloupání do rekreačních objektů. Pachatelé majitelům způsobili celkovou škodu 640.200 korun. Z toho přes 100 tisíc korun byla škoda způsobená poškozením nebo zničením vybavení objektu. Objasněnost v těchto případech není bohužel stoprocentní. Pachatelé sice zanechají na místě mnoho stop, ale ne všechny vedou k objasnění. Loni se podařilo objasnit 26 případů. Zloději z objektu odnesou, na co přijdou nebo zkonzumují potraviny a alkohol přímo v chatě. Často co neukradou, to zničí. Občas policisté při kontrolách najdou špatně uzavřená okna, popřípadě neuzamčené vchodové nebo sklepní dveře. Pro všechny případy je vhodná registrace objektu na nejbližším obvodním oddělení. Zde si majitel vypíše registrační list, kde uvede jméno, adresu trvalého bydliště i číslo rekreačního objektu a telefonní kontakt na sebe. V případě zjištění narušení objektu ho může policejní hlídka o skutečnosti bezprostředně informovat.
Co poradit majitelům, zabezpečit si okna, uzamknout vchodové dveře, nenechávat zde cenné věci, nezamykat jednotlivé místnosti v budově, pokud zloděj vnikne do objektu, snaží se jej celý prohledat a když narazí na zamčené dveře, vypáčí je s vidinou, že se za nimi ukrývá něco cenného. Poškozením, tak majiteli způsobí další škodu. Doporučujeme neponechávat venku viditelně žebříky, různé kovové tyče, které by mohly posloužit jako páčidla, zabezpečit objekt elektronicky apod. Co je asi nejdůležitější, jsou dobré vztahy se sousedy. Občasná návštěva jednotlivých majitelů chat a kontrola usedlosti své i sousedovy může případné zloděje odradit.
V případě, že Váši nemovitost i přes všechna doporučená opatření navštíví nezvaná návštěva, ihned volejte na linku 158. V objektu na nic nesahejte a nic neuklízejte, Vaší činností můžete poškodit důležité stopy.
Vše podstatné, včetně různých vychytávek, se majitelé dozvědí v mobilní aplikaci s názvem s názvem „Zabezpečte se“, blíže v následujícím odkazu:
https://www.policie.cz/clanek/vylepsena-aplikace-napovi-jak-se-chranit-pred-zlodeji.aspx


kpt. Mgr. Marta Vlachová
26. 1. 2021

Odkazy do noveho okna

Kontroly chatovišť

Kontroly chatovišť 

Detailní náhled

Kontroly chatovišť

Kontroly chatovišť 

Detailní náhled

Kontroly chatovišť

Kontroly chatovišť 

Detailní náhled

vytisknout  e-mailem