Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
hl. m. Praha název

Policie České republiky – KŘP hlavního města Prahy

Kontroly chat i řidičů

Ve čtvrtek a pátek zaměřili pražští policisté, krom jiného, pozornost na chatové oblasti a „nezbedné“ řidiče. 

Byť to může leckoho překvapit, ale i v hlavním městě je celá řada chatových oblastí a zahrádkářských kolonií. Tyto oblasti se právě v zimním období, kdy jsou v minimální míře využívány svými majiteli, stávají terčem zlodějů, nebo osob, které chaty a chatky neoprávněně využívají k dočasnému útočišti. A právě proto se pražští policisté na tyto oblasti zaměřují.

Při pochůzkách v těchto oblastech policisté kontrolují především zabezpečení jednotlivých objektů, tedy zda je dostačující, nebo zda není jakkoli porušeno. Zároveň také visuálně kontrolují interiéry jednotlivých chat, zda se v nich nenachází neoprávněné osoby, nebo zda již nebyly vykradeny.

Ve čtvrtek večer a pátek přes den se těmto kontrolám věnovali policisté na koních, tedy z oddělení jízdní policie, a v pátek odpoledne a v podvečer policisté čtvrtého policejního obvodu. Všichni vyjmenovaní zkontrolovali chatové kolonie v Lipencích, Cholupicích a několika dalších. V žádné z těchto lokalit nezjistili žádné násilné narušení objektů, nebo jiné protiprávní jednání.

Policisté čtvrtého policejního obvodu posléze provedli ve večerních hodinách, konkrétně od dvaceti hodin večer do jedné hodiny ráno, v celém svém teritoriu dopravně bezpečnostní akci. Při té se zaměřili na všechny možné nešvary, kterých se řidiči při řízení svých vozidel mohou dopouštět.

Výsledkem akce je 1299 zkontrolovaných řidičů, u kterých policisté zjistili celkem 193 prohřešků. Tři řidiči skončili na policejní služebně pro podezření z trestného činu maření výkonu úředního rozhodnutí, neboť mají pravomocným rozhodnutím vysloven zákaz řízení motorových vozidel.

Dalších 174 řidičů se dopustili přestupkového jednání, kdy například telefonovali za jízdy, nebyli připoutáni, nebo použili k jízdě vozidlo, které nesplňuje technické podmínky pro provoz na pozemních komunikacích.

Ve 174 případech vyřešili policisté takové protiprávní jednání s řidiči pokutou v příkazním řízení v celkové výši 57.100,- Kč. Dalších 16 závažnějších přestupků řešili policisté s řidič oznámením do správního řízení. Policisté také odhalili 9 řidičů, kteří za volant usedli a vozidlo řídili buď pod vlivem alkoholu, nebo drog.

por. Mgr. Tomáš Hulan 26. 1. 2019

vytisknout  e-mailem