Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Krajské ředitelství Zlk

Policie České republiky – KŘP Zlínského kraje

Kontroloval vodovodní řád

KROMĚŘÍŽSKO: Nalezl minometný granát z druhé světové války.  

Včera odpoledne zavolal na linku 158 zaměstnanec vodárenské společnosti a sdělil, že v obci Nítkovice nalezl před jedním z domů při kontrole vodovodního řádu předmět podobající se vojenské munici. Ten se nacházel zhruba dvacet centimetrů pod travnatým povrchem. Práce proto ukončil a o svém nálezu ihned informoval policii.
Bezprostředně po oznámení vyrazili do obce morkovičtí policisté, kteří místo nálezu zajistili do příjezdu pyrotechniků z Frýdku Místku. Specialisté na výbušniny pak střelivo odborně prohlédli a převzali k následnému zničení. Jednalo se o nevybuchlý minometný granát rumunské výroby z období druhé světové války, který měl již zoxidovanou roznětku. K samovolné explozi tedy nemohlo dojít. V případě neodborné manipulace, při které by došlo k hrubému nárazu, by nebezpečí výbuchu však hrozit mohlo.
 
Manipulace s nalezenou municí je velmi nebezpečná. Upozorňujeme proto všechny, kteří se ocitnou v obdobné situaci, aby netknuté střelivo ponechali na místě nálezu a ihned zavolali na tísňovou linku Policie ČR 158.
 
9. října 2015, por. Mgr. Simona Kyšnerová

vytisknout  e-mailem