Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Název kraje

Policie České republiky – KŘP Olomouckého kraje

Kontrola zaparkovaných vozidel

OLOMOUC - Preventivní akce zaměřená na kontrolu zaparkovaných vozidel proběhla na olomouckých sídlištích. 

Včera 10. 2. 2020 odpoledne proběhla na území města Olomouce preventivní akce zaměřená na kontrolu zaparkovaných automobilů. Primárním cílem společné hlídky Policie ČR a Městské policie Olomouc bylo zejména upozorňovat provozovatele vozidel, aby si v nich neponechávali odložená zavazadla nejen s hodnotnými věcmi. Lupiče totiž může do vozu přilákat jakákoliv mnohdy téměř bezcenná taška či věc, ale poškozením auta způsobí škodu mnohem vyšší hodnoty než je předmět, který si z vozidla odnese. Zrealizováním uvedené akce zareagovali policisté na zvýšený počet vloupání do vozidel v poslední době. Těchto případů v tomto roce evidujeme k dnešnímu dni celkem 27. Ve většině těchto případů přilákaly zloděje zejména zavazadla a další věci ponechané jejich majiteli na viditelném místě ve vozidle. V průběhu akce zkontrolovali policisté desítky aut zaparkovaných na olomouckých sídlištích.

Opakovaně připomínáme všem řidičům, že auto skutečně není trezor a je nutné se řídit následujícími základními pravidly:

  • Nenechávejte ve vozidle žádné cenné věci (elektroniku, nářadí, kola apod.), peněženky, peníze, doklady. Stejně tak drahé oblečení či drahá hračka může zloděje zlákat.
  • Nenechávejte uvnitř vozu technický průkaz ani náhradní klíče od vozu. Jejich ponechání ve voze vám může jednak přidělat problémy při likvidaci pojistné události u pojišťovny, ale především pachatel, který chtěl původně "pouze" odcizit autorádio nebo jiné předměty v autě uložené, se může nakonec rozhodnout odcizit celé vozidlo. Navíc mu tak usnadňujete i další legalizaci vozidla.
  • Přemýšlejte o tom, kde své vozidlo parkujete. Tmavá zákoutí a odlehlá místa zajišťují pachateli naprosto nerušený klid pro "práci".
  • Věnujte pozornost základnímu zabezpečení svého automobilu, zvažte i "nadstandardní" zabezpečení. Jedná se o různá dodatečně montovaná elektronická či mechanická zabezpečovací zařízení nebo vyhledávací a monitorovací systémy.
  • Pokud už ve vozidle zabezpečovací zařízení máte, používejte jej.
  • Nenechávejte své vozidlo bez dozoru odemčené.
  • Nikomu nesvěřujte klíče od automobilu.

por. Mgr. Lenka Vanková
11. února 2020

Odkazy do noveho okna

1 Prevence vozidla1

1 Prevence vozidla1 

Detailní náhled

2 Prevence vozidla2

2 Prevence vozidla2 

Detailní náhled

3 Prevence vozidla3

3 Prevence vozidla3 

Detailní náhled

4 Prevence vozidla4

4 Prevence vozidla4 

Detailní náhled

5 Prevence vozidla5

5 Prevence vozidla5 

Detailní náhled

vytisknout  e-mailem