Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Ústecký kraj název

Policie České republiky – KŘP Ústeckého kraje

Kontrola zákazu předjíždění nákladních vozidel

ÚSTECKÝ KRAJ – Předjíždění nákladních vozidel v hledáčku dopravní policie. 

Zvýšený dohled na dodržování plynulého provozu, spojený s kontrolami řidičů nákladních automobilů, pohybujících se na dálnicích a rychlostních komunikacích v Ústeckém kraji, zaměřený zejména na předjíždění nákladních vozidel, odkryl opět několik porušení ze strany řidičů. 

Nevhodný nebo přímo značkou zakázaný způsob předjíždění na našich rychlostních komunikacích a dálnicích, které jsou navíc zpoplatněné, velmi často aplikují řidiči nákladních vozidel, což významně snižuje komfort plynulého užívání těchto komunikací, na základě čehož dochází ke zbytečným kolonám. Dopravní policie v Ústeckém kraji se v současné době této problematice intenzivně věnuje, z důvodu zhoršených povětrnostních podmínek, kdy je snížená viditelnost, a dále i z důvodu zvýšeného rizika smyku na kluzké vozovce vlivem nezbytnosti srovnání rychlosti bržděním za předjíždějícím kamionem.

Od příštího roku bude mít Policie České republiky v dané problematice vlivem novelizace zákona více pravomocí, včetně ukládání pokut v příkazním řízení na místě (dosud byly přestupky pouze oznamovány správním orgánům). „Slibujeme si od této nové úpravy větší účinnost postihu včetně lepší možnosti vymahatelnosti pohledávky od řidičů – cizinců. Považujeme takové jednání vedle značné dávky neomalenosti za nebezpečné, přímo ohrožující ostatní účastníky silničního a dálničního provozu a budeme se tomu nadále intenzivně věnovat.“ Uvedl vedoucí odboru služby dopravní policie plk. Jiří Ušák.

V souvislosti s prováděnými kontrolami byla také provedena prověrka správnosti dopravního značení (dopravní značka B22a – Zákaz předjíždění pro nákladní automobily) a zjištěné nedostatky značení byly postoupeny správcům komunikace k odstranění.

21. prosince 2023
kpt. Mgr. Tomáš Frolík
koordinátor prevence
KŘP Ústeckého kraje

Odkazy do noveho okna

vytisknout  e-mailem