Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Jihomoravský kraj název

Policie České republiky – KŘP Jihomoravského kraje

Kontrola ve vlacích

BRNO: Ranní kontrola dopadla dobře, včera si ale vlakvedoucí s cestujícím neporadila. 

Respirátory nebo obdobné prostředky pro ochranu dýchacích cest je stále třeba nosit řádně nasazené například v prostředcích hromadné dopravy osob. Policisté se kontrole tohoto opatření věnují v rámci běžného výkonu služby. Dnes ráno se kolegové z Oddělení Hlavní nádraží Brno zaměřili na cestující v regionálních i mezinárodních spojích. Zkontrolovali 17 vlaků, zjistili však jen drobná pochybení a opomenutí,  většinou nebylo nutno přistoupit k sankcím. Mnohdy stačilo i upozornění na ledabyle nasazený respirátor.

V některých případech však domluva není na místě. Například včera odpoledne se na policisty obrátila vlakvedoucí rychlíku do Prahy s tím, že v kupé sedí muž, který ignoruje její pokyny k nasazení respirátoru a nerespektuje ani vyloučení z přepravy z důvodu porušení smluvních přepravních podmínek. Muž ignoroval i zákonné výzvy přivolané policejní hlídky. Vzápětí byl nezodpovědný cestující z vlaku vyveden a eskortován na tišnovské obvodní oddělení, zodpovídat se bude z neuposlechnutí výzvy a nesplnění povinnosti uložené mimořádným opatřením (vydaným k ochraně zdraví fyzických osob při epidemii, nebezpečí jejího vzniku, živelné pohromě nebo jiné mimořádné události). Vlak tak mohl se zpožděním a k úlevě ostatních cestujících (kteří dávali nahlas najevo, co si o jednání muže myslí) pokračovat do cílové stanice.

Policisté se věnují kontrolám opatření v rámci běžného výkonu služby, součinnost jsme nabídli i krajské hygienické stanici. Na tísňové lince jsme přijali desítku oznámení o nedodržování opatření, ne všechna oznámení se potvrdila (povinnost nosit respirátor se netýká např. řidičů MHD s kabinou oddělenou od prostoru pro cestující).

mjr. Pavel Šváb, 30.12.2021

vytisknout  e-mailem