Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Královéhradecký  kraj název

Policie České republiky – KŘP Královéhradeckého kraje

Kontrola pracovníků na stavbě

NÁCHODSKO – Skoro všichni cizinci neměli patřičná povolení. 

Během včerejšího dopoledne policisté odboru cizinecké policie Krajského ředitelství policie Královéhradeckého kraje společně s pracovníky Celního úřadu pro Královéhradecký kraj provedli kontrolu pracovníků na jedné stavbě na Českoskalicku u Náchoda. Kontrolní akce byla zaměřena na dodržování pobytového a zaměstnaneckého režimu cizinců na území České republiky. Při kontrole jsme provedli kontrolu celkem 20 osob, z nichž bylo 17 cizinců. U 14 z nich, kteří se prokázali moldavskými cestovními doklady s biometrickými prvky, bylo zjištěno, že na území republiky pobývají jako běžní turisté a pracovní činnost zde provádějí bez pracovního povolení. Rovněž neměli ani platná pracovní oprávnění k pobytu na území České republiky. U těchto osob bylo ihned zahájeno řízení o správním vyhoštění z území ČR resp. států Evropské unie. Během prvních 3 měsíců roku 2018 jsme v Královéhradeckém kraji zkontrolovali více jak 5 000 cizinců. 

Tisková mluvčí Celního úřadu pro Královéhradecký kraj por. Ing. Jitka Fajstavrová dále uvádí následující:
Královéhradečtí celníci se připojili ke kontrolní akci policistů a navštívili společně s nimi vytipovaný objekt. Kontrolovali dodržování zákona o zaměstnanosti a platnost pracovních povolení. Čtrnáct mužů z Moldávie celníkům nepředložilo pracovní povolení k zaměstnání od úřadu práce či zaměstnanecké karty. Všichni cizinci pracovali v oblasti stavebnictví. Českému zaměstnavateli, jenž cizince nelegálně zaměstnával, hrozí pokuta ve výši až deset milionů korun. Bezprostředně po provedení nezbytných právních úkonů předají celníci případ k zahájení správního řízení Oblastnímu inspektorátu práce pro Královéhradecký kraj.
Jen během posledních tří měsíců odhalili hradečtí celníci 66 nelegálně zaměstnaných cizinců pracujících ve výrobních podnicích, v kovovýrobě, stavebnictví či v oblasti přidružené automobilové výroby
.“

Ve společných kontrolních akcích hodláme pokračovat a zaměřovat se na různá místa a objekty v rámci Královéhradeckého kraje, kde by mohlo docházet k porušování zákona.

mjr. Bc. Jan Čížkovský
tiskový mluvčí Policie České republiky

por. Ing. Jitka Fajstavrová
tisková mluvčí CÚ pro Královéhradecký kraj

26. dubna 2018, 14:50

vytisknout  e-mailem