Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Kontrola Policie České republiky

Zveřejnění podle § 5 odst. 3 zákona č. 106/1999 Sb. 

Žadatel se dotazoval „na možnosti řešení porušení zákona policisty“, uvedl konkrétní příklad, z něhož nevyplývá, kdy a kde mělo k popisované události dojít, a konečně se domáhá následujících informací:

„Ale je to skutečně alarmující - opravdu se máme smířit s tím, že policie je stejně nebezpečná jako zločinci nebo dokonce nebezpečnější, protože jí vše projde?

Je tedy vhodné podat nějakou formu podnětu (ev. jakou?), případně mohou policisté pokračovat v šikaně přestupce ev. ho ještě z něčeho případně křivě nařknout?“

Policie České republiky poskytla žadateli následující informace:

Etický kodex Policie České republiky zavazuje každého příslušníka tohoto bezpečnostního sboru mimo jiné prosazovat zákony přiměřenými prostředky s maximální snahou o spolupráci s veřejností, státními a nestátními institucemi, chovat se důstojně a důvěryhodně, jednat se všemi lidmi slušně, korektně a s porozuměním a respektovat jejich důstojnost, uplatňovat rovný a korektní přístup ke každé osobě bez rozdílu, v souladu s respektováním kulturní a hodnotové odlišnosti příslušníků menšinových skupin všude tam, kde nedochází ke střetu se zákony.

Kontrola Policie České republiky je mimo jiné zajištěna ustanovením § 97 zákona č. 273/2008 Sb., o Policii České republiky, ve znění pozdějších předpisů (dále jen „zákon č. 273/2008 Sb.), který stanoví, že každý může upozornit na nedostatky v činnosti policejního útvaru, policisty nebo zaměstnance policie, nebo na skutečnost, že se policista nebo zaměstnanec policie dopustil jednání, které naplňuje znaky trestného činu, přestupku nebo kázeňského přestupku. Policista nebo útvar policie musí upozornění přijmout. Policie je povinna do 30 dnů ode dne přijetí upozornění vyrozumět toho, kdo jej učinil, o přijatých opatřeních, pokud ten, kdo takové upozornění učinil, o toto vyrozumění požádá. Oznámení protiprávního jednání podle zákona č. 141/1961 Sb., o trestním řízení soudním (trestního řádu), ve znění pozdějších předpisů, není tímto ustanovením zákona č. 273/2008 Sb. dotčeno. 

PhDr. Jiří Vokuš, 13. prosince 2019

vytisknout  e-mailem