Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Moravskoslezský kraj název

Policie České republiky – KŘP Moravskoslezského kraje

Kontrola cyklistů a první policejní cyklohlídka v Ostravě

Ostravští policisté se v první polovině měsíce dubna preventivně v rámci dodržování zákona o silničním provozu zaměřili na chodce, nyní přicházejí na řadu cyklisté.  

kontrola.jpgkontrola.jpg
Určitě každý myslí na své vlastní bezpečí a před zahájením sezóny si jistě rád a svědomitě zkontroluje povinné vybavení svého jízdního kola, „opráší“ znalosti o pravidlech v silničním provozu a případné nedostatky zavčas odstraní. Cílem této akce bude nejen kontrola povinného vybavení jízdního kola, ale i dodržování pravidel silničního provozu zejména dodržování pravidel na stezkách pro chodce a cyklisty. Zaměříme se i na používání reflexních materiálů.
Na místě společně s policisty budou i strážníci Městské policie Ostrava. Cyklisté budou mít jedinečnou příležitost nechat si přímo „v terénu“ zaevidovat své jízdní kolo. Co k tomu budete potřebovat:
- doklad totožnosti
- záruční list nebo účtenky o zakoupení anebo mít čestné prohlášení (více na www.mpostrava.cz)
Po vyplnění nezbytných formulářů bude kolo označeno nálepkou “Jízdní kolo je v evidenci městské policie“.
Každoročně dochází k několika stovkám případů krádeže samostatných jízdních kol.  Za rok 2011 evidujeme 519 takto odcizených kol. Jízdní kola uschováme nejčastěji do sklepů, koláren či kočárkáren. I tyto prostory se staly objektem pro vloupání. Za loňský rok takto ke krádeži kol došlo v 280 případech.
Poškození mnohdy nejsou schopni dodat bližší popis či výrobní číslo svého kola.  V případě, že kolo máte zaevidované, Policie České republiky si může tyto důležité informace od městské policie vyžádat.  Konkrétním popisem jízdního kola či doloženým výrobním číslem, tak usnadníte pátrání po odcizených kolech a jejich následné zajištění. V případě, že kolo nechcete mít v evidenci, postačí, když si své kolo vyfotíte a uschováte doklady o jeho pořízení.  

Nezapomeneme upozornit na výhody správného používání reflexního materiálu. Toto osloveným cyklistům objasní pracovníci BESIPu, kteří taktéž budou přítomni. Každý by si měl uvědomit, že „zviditelněním“ se (reflexní vesta, pásky apod.) nejen v silničním provozu, uděláte maximum pro své bezpečí. Pro řidiče vozidla je pak jednodušší se cyklistovi nebo chodci vyhnout nebo včas zastavit. Předejdeme tak „zbytečným“ nehodám. Malou odměnou pro zodpovědné cyklisty bude energetický nápoj, který jim jistě dodá nezbytnou energii pro vyjížďku.

rozjezdy.JPGrozjezdy.JPG
Tato akce není prvním ani poslední. Policisté se již v jednom ze slunečných březnových víkendů zúčastnili preventivní akce společně s pracovníky BESIPu u ostravského nákupního centra. Návštěvníci si tak mohli „po zimě“ vyzkoušet své znalosti a dovednosti. Nejprve na ně čekala „zkušební“ jízda zručnosti na jízdním kole. Někteří měli na počátku problémy s rovnováhou. Po prošlápnutí pedálů, se ze všech, jako mávnutím kouzelného proutku, stali sebejistí cyklisté. Po příjemných rozjezdech na všechny čekalo ověření svých znalostí z pravidel silničního provozu. Pozitivním zjištěním bylo, že zejména děti přes zimní období nic nezapomněly a testy ať už pro chodce nebo cyklisty vyplnily správně. V roce 2011 bylo v Ostravě při dopravních nehodách na vině 46 cyklistů. Nejčastější příčinou bylo nedání přednosti v jízdě nebo nevěnování se řízení svého kola.

Společné policejní hlídky potkáte na těchto frekventovaných cyklostezkách v době od 16:00 do 18:00 hod. v tyto dny:
středa 25. 4. ul. Plzeňská u Dakoty, cyklostezka přes Bělský les
čtvrtek 26. 4. Hlavní třída u kruhového objezdu, Ostrava Poruba
                     ul. U Opavice, (rozcestí na Děhylov, Martinov, Třebovice) Ostrava Třebovice

Na cyklostezce na Hlavní třídě Ostravanům představíme i první policejní cyklohlídku v rámci Městského ředitelství policie Ostrava. Cyklohlídka bude působit v rámci obvodního oddělení Ostrava Poruba 1. Policisté vykonávající službu na jízdních kolech budou primárně určeni pro výkon služby v období jaro - podzim k provádění preventivní činnosti především v odlehlejších oblastech.   

Závěrem si připomeňme, co mezi povinnou výbavu jízdního kola patří:
- dvě na sobě nezávislé účinné brzdy
- zadní odrazka červené barvy (tato může být kombinována se zadní červenou svítilnou nebo nahrazena odrazovými materiály obdobných vlastností)
- přední odrazka bílé barvy (tato odrazka může být nahrazena odrazovými materiály obdobných vlastností)
- odrazky oranžové barvy na obou stranách šlapátek, na paprscích předního nebo zadního kola nebo obou kol nejméně jedna boční odrazka oranžové barvy na každé straně kola
Odrazové materiály nahrazující přední nebo zadní odrazku mohou být umístěny na oděvu či obuvi cyklisty. Oranžové odrazky mohou být nahrazeny odrazovými materiály na bocích kola nebo na bocích plášťů pneumatik či na koncích blatníků nebo na bočních částech oděvů cyklisty.

Za snížené viditelnosti:
- světlomet svítící dopředu bílým světlem
- zadní svítilna červené barvy

Mezi doporučenou výbavu patří zvonek, účinný kryt řetězu, účinné blatníky.  Nezapomeňte, že pro cyklisty do osmnácti let je povinná přilba!!!

por. Mgr. Kateřina Špoková
PIS Ostrava
23. dubna 2012

vytisknout  e-mailem