Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Moravskoslezský kraj název

Policie České republiky – KŘP Moravskoslezského kraje

Kontrola chat na Ostravsku - 29.7.2009

Dne 29.7.2009 proběhla kontrola chatovišť na Ostravsku. 

     Dne 29.7.2009 proběhla kontrola chatovišť na Ostravsku. Policisté Preventivně informační skupiny Ostrava, Preventivně informčního oddělení Krajského ředitelství policie Severomoravského kraje, Územního odboru služby kriminální policie a vyšetřování Ostrava, Obvodního oddělení policie Velká Polom, Pohotovostního a eskortního oddělení Krajského ředitelství policie Severomoravského kraje, Skupiny základních kynologických činností Ostrava, nezjistili při fyzické kontrole jednotlivých chat jejich narušení či poškození majetku. Zaznamenali jsme zodpovědné majitelé těchto rekreačních domků, neboť byly většinou dobře technicky zabezpečeny.

     Majetkové kriminalitě se daří předcházet také prostřednictvím preventivních návštěv rekreačních oblastí, rozhovorů a navazování neformálních vztahů s chalupáři. Chatařům, se kterými jsme v průběhu kontrol nehovořili, lze doporučit obecné zásady bezpečného chování:
 
  • cennější věci rozhodně nenechávejte přes zimu v rekreačním objektu, ale odvezte je do bezpečí!
  • pro případ vloupání si pořiďtě fotodokumentaci cenných věcí, poznamenejte si výrobní čísla elektrických přístrojů
  • nesdělujte -  "nechlubte se" před neznámými lidmi majetkem uloženým v objektu
  • při pobytu na chatě si všímejte pohybu neznámých osob a aut
  • I případné svědectví je důležitým faktem pro práci policie.

    Nebuďte neteční - dnes navštívil zloděj souseda, zítra se to může stát vám!
  • rekreační objekt nepravidelně navštěvujte i v zimě. Třeba uklizený sníh budí zdání neustálé kontroly.
Při podezření ze spáchání krádeže z objektu, dovnitř zásadně nevstupujte, neuklízejte po pachatelích a věc neprodleně oznamte.
 
“Ze staré školy”
     Ostravští kriminalisté vyšetřují rozsáhlou sérii krádeží věcí z celkem 34 rekreačních či zahradních chat. K trestné činnosti došlo v období od února do 9.7.2009 (tohoto dne byl muž zadržen). Oblíbeným teritoriem v němž podezřelý působil byla  Ostrava-Poruba, Krásné Pole, Martinov, Pustkovec, obce Dolní Lhota, Horní Lhota-Zátiší, Vřesina, Čavisov...Modus operandi byl většinou stejný, pachatel rozbil zasklení okna, chatu prohledal a odcizil věci, které se následně daly zpeněžit. Jen výjimečně měl odstranit visací zámky, petlici či vypáčit okna. Dalším kritériem, jak kriminalisté později zjistili, byla také skutečnost, že se odcizené věci musely vměstnat do velké sportovní tašky či zavazadla, ve kterém je měl muž odnášet.   
     Pokud v chatě podezřelý nenalezl věci vhodné k odcizení, nezřídkakdy měl přejít k dalšímu objektu, znovu rozbít další okno a chatu prohledat, aby mohl krádeží získat majetkový prospěch. Podobný způsob spáchání skutku, zajištěné stopy i profesionálně odvedená práce kriminalistů, se později začaly sbíhat u konkrétní osoby. Podezřelý 57letý muž  byl zadržen 9.7.2009 „porubskými“ kriminalisty v Ostravě-Porubě na Opavské ulici, poblíž jedné z restaurací. Množství spáchaných skutků znamenaly ve svém důsledku příslovečnou mravenčí práci kriminalistů, analýzy množství biologických, trasologických, mechanoskopických, věcných stop i mikrostop, rozsáhlé operativní prověřování ve vytipovaných lokalitách, rozbor informací získaných od svědků...
      Policejní komisař sdělil muži obvinění pro trestné činy krádež (i ve stadiu pokusu), porušování domovní svobody a poškozování cizí věci. Trestnou činností měl obviněný způsobit škodu za zhruba 188 000 korun (z toho zhruba 40 000 korun škoda poškozením).  Mezi odcizenými věcmi byly například: elektronářadí – různé pily, akušroubováky, vrtačky, brusky aj. Dále měl pachatel odcizit rádia, antény, dalekohledy, matrace, spacák, vařiče, přenosné televizory, oděvy, fotoaparát, hodiny, vázu, sošky, čerpadla, karafu, elektrické nůžky, strunové sekačky, propanbutanové lahve, alkohol, dokonce i prázdné pivní lahve, mobilní telefon, peněženku, doklad totožnosti, karafu, ale samozřejmě mnoho jiných věcí. Postupně tak měl odnést značné množství věcí. Část odcizených věcí měla končit v zastavárnách.
      Policejní komisař podal podnět ke vzetí obviněného do vazby, neboť byl v minulosti opakovaně, a to i k poměrně dlouhodobému trestu. Sám podezřelý kriminalistům sdělil, že ve výkonu trestu strávil 16let svého života. Na vytipovaná místa chatovišť měl jezdit většinou v nočních hodinách, do teritoria Ostravy-Poruby tramvají linky č. 5, do teritoria Ostravy-Martinova tramvají linky č. 4. K posléze napadeným objektům měl dojít pěšky, odcizené věci pak měl přenášet a transportovat vložené do velké tašky opět tramvají. Muž měl do chat vnikat takovým způsobem (dle jeho slov), aby poškozeným způsobil co nejmenší škodu poškozením objektu. Z tohoto důvodu prý volil většinou rozbití oken.
       Kriminalisté 4. oddělení obecné kriminality Územního odboru služby kriminální policie a vyšetřování Ostrava (zkráceně „porubští“ kriminalisté), kteří se sérii několik měsíců intenzivně, a především trpělivě, věnovali, podotkli, že z „modu operandi“ je zřejmé, že jde o obviněného tzv. ze staré školy. S takovými zkušenými i zběhlými specialisty se často nesetkávají, i prověřování je proto poměrně odlišné, ale také zajímavé. Zadržený muž se na základě shromážděných stop, zjištěných faktů následně spontánně doznal k předmětné trestné činnosti. Soudce pak rozhodl o vzetí obviněného do vazby. Obviněnému hrozí trest odnětí svobody až na tři léta.
 
       Tiskovou zprávu lze doplnit i konkrétními statistickými daty k problematice krádeží věcí z chat na Ostravsku. V roce 2007 prověřovali ostravští kriminalisté devět krádeží věcí z chat, v roce 2008 se snížil počet na sedm.  
Fotogalerii z kontroly chat naleznete ZDE

 

 

 

vytisknout  e-mailem