Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Moravskoslezský kraj název

Policie České republiky – KŘP Moravskoslezského kraje

Kontrola a evidence jízdních kol

Ostravští policisté se preventivně zaměří v rámci dodržování zákona o silničním provozu na cyklisty.  

Ve dnech 28. a 29. dubna 2014 společně se strážníky Městské policie Ostrava, krajským koordinátorem BESIP pro Moravskoslezský kraj neujdou pozornosti cyklisté. Policisté budou kontrolovat dodržování pravidel na frekventovaných cyklostezkách. Zaměří se i na kontrolu povinné výbavy jízdních kol. Pracovník BESIPu upozorní na používání reflexních materiálů. U strážníků bude možnost si přímo v terénu nechat zaevidovat jízdní kolo.
K zaevidování budete potřebovat:
• průkaz totožnosti
• doložit doklad o původu kola, jestliže jej vlastníte
• a samozřejmě předložit jízdní kolo (více na www.mpostrava.cz)
Každým rokem dochází k několika stovkám krádeží samotných jízdních kol. V roce 2013 evidujeme 582 odcizených kol. V letošním roce (za měsíce leden až březen) to je již 169 kol. Poškození mnohdy mají problém doložit výrobní číslo či dát bližší popis. Právě jejich zaevidováním můžete usnadnit jejich vypátrání či následné zajištění. Údaje o odcizeném kole si totiž policisté mohou vyžádat.  V případě, že kolo nechcete mít v evidenci, postačí, když si své kolo vyfotíte a uschováte doklady o jeho pořízení.
Důležité v silničním provozu je také to, abyste, jako jeho účastníci byli vidět. Umožníte tak řidičům, aby vás v dostatečné vzdálenosti viděli a mohli se vám vyhnout. K tomuto jsou určeny reflexní prvky ať už přímo na oděvech nebo jako doplněk jízdního kola.
K této preventivní aktivitě se poprvé připojila i necelá desítka ostravských cykloprodejců. V jejich prodejnách najdete nejen informace o této chystané preventivní akci, ale i preventivně-informační materiály. Je samozřejmě na každém, aby si „oprášil“ své znalosti z pravidel silničního provozu a byl tak zodpovědným účastníkem. Apelujeme také na rodiče, aby svým dětem vysvětlili zákeřnosti provozu nejen na cestách, ale i cyklostezkách.
V roce 2013 jsme zaevidovali 60 dopravních nehod, kde byli účastníkem právě cyklisté z toho v 6 případech děti. Za období leden až březen 2014 evidujeme celkem 639 dopravních nehod, z toho 6 případů je s účastí cyklistů.
Hlídky policistů potkáte na různých místech Ostravy. Společné hlídky policistů a strážníků, s možností evidence, potkáte v době od 16:00 hod. do 18:00 hod. dne 28. dubna na cyklostezce v Bělském lese (ul. Plzeňská) a dne 29. dubna na cyklostezce na Hlavní třídě u kruhového objezdu.
Připomeňme si, co patří k povinné výbavě jízdního kola:
• dvě na sobě nezávislé účinné brzdy
• zadní odrazka červené barvy (tato může být kombinována se zadní červenou svítilnou nebo nahrazena odrazovými materiály obdobných vlastností)
• přední odrazka bílé barvy (tato odrazka může být nahrazena odrazovými materiály obdobných vlastností)
• odrazky oranžové barvy na obou stranách šlapátek, na paprscích předního nebo zadního kola nebo obou kol nejméně jedna boční odrazka oranžové barvy na každé straně kola
Odrazové materiály nahrazující přední nebo zadní odrazku mohou být umístěny na oděvu či obuvi cyklisty. Oranžové odrazky mohou být nahrazeny odrazovými materiály na bocích kola nebo na bocích plášťů pneumatik či na koncích blatníků nebo na bočních částech oděvů cyklisty.
Za snížené viditelnosti:
• světlomet svítící dopředu bílým světlem
• zadní svítilna červené barvy
Mezi doporučenou výbavu patří zvonek, účinný kryt řetězu, účinné blatníky.  Samozřejmostí je přilba, která je do osmnácti let povinná. A závěrem ještě malé připomenutí:
• do provozu mohou bez doprovodu děti starší deseti let
• dítě, které sedí v sedačce na jízdním kole, mohou vézt osoby starší patnácti let
• osoby starší osmnácti let mohou vézt dítě, které je ke kolu připojeno spojovací tyčí

Spolupracující prodejny:

www.bagbike.cz www.corrigo.cz www.maxbike.cz
www.bezvakolo.cz www.heliasport.cz www.maxbike.wbs.cz

www.cesky-sport.cz

www.madejasport.cz www.spurt-ostrava.cz

por. Mgr. Kateřina Špoková
komisař
 

vytisknout  e-mailem