Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Národní protidrogová centrála

Národní protidrogová centrála SKPV PČR

Kontaminovaná místa

Přehled kontaminovaných lokalit nelegální výrobou drog. 

Národní protidrogová centrála SKPV PČR od roku 2022 přispívá svými daty o nelegální výrobě drog do Systému evidence kontaminovaných míst (SEKM). Jedná se o systém zřízený Ministerstvem životního prostředí ČR pro evidenci, sledování a posuzování priorit kontaminovaných resp. potenciálně kontaminovaných míst a lokalit s řešenou ekologickou újmou.

Při produkci metamfetaminu dochází ke vzniku mnoha nebezpečných plynů, aerosolů, odpadních látek a chemikálií, které velmi zásadně kontaminují nejen konkrétní prostor (byt, dům, nebytový prostor), ve kterém k nelegální výrobě drog dochází, ale často i široké okolí, pozemky, vodní toky, podzemní vodu apod. Toxické látky často končí nejen v odpadní vodách, ale i ve volné přírodě. Obdobná situace nastává v případě provozování pěstíren netechnického konopí, které významně zvyšují riziko požárů v důsledků zkratů na neodborně provedených zásazích v elektrických rozvodech a k narušení statiky domu při stavebních úpravách.

Národní protidrogová centrála SKPV PČR navazuje na svou předešlou aktivitu spojenou se zveřejňováním míst zajištěných drogových laboratoří a pěstíren netechnického konopí prostřednictvím map, ve snaze informovat občany o výskytu těchto rizikových objektů v jejich regionu.

Systém SEKM umožňuje dle pokynů Evropské agentury pro životní prostředí (EEA) systematicky evidovat údaje o ekologických zátěžích nebo lokalitách, které mají významný vliv na ochranu životního prostředí. Prostřednictvím internetu je přístupný nejen pro orgány státní správy, ale i odbornou či laickou veřejnost.

I nadále Národní protidrogová centrála prostřednictvím map kriminality zveřejňuje místa odhalených laboratoří na výrobu metamfetaminu a pěstíren netechnického konopí a informuje o rozsahu a trendech spojených s nelegální výrobou omamných a psychotropních látek či prekursorů v České republice a o jejich negativních zdravotních a ekologických dopadech.

Účelem zveřejnění těchto údajů je zároveň zvýšení povědomí a zájmu veřejnosti o tuto problematiku a předcházení a řešení nežádoucích a nebezpečných jevů.

Zpracovala:
kpt. Mgr. Barbora Kudláčková
25.3.2022   
                                                                                                                        brig. gen. PhDr. Jakub Frydrych
                                                                                                                                                                ředitel

vytisknout  e-mailem