Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Název kraje

Policie České republiky – KŘP Olomouckého kraje

Konopí sklidili policisté

PŘEROVSKO - Další výrobci a dealeři byli obviněni. 

Minulý týden skončili na policejních služebnách čtyři muži podezřelí z trestných činů nedovolená výroba a jiné nakládání s omamnými a psychotropními látkami a s jedy.
První z nich, který si pobyl v chládku policejní cely, byl 42letý recidivista z Hranicka, kterého policisté zadrželi, bez nutnosti použití donucovacích prostředků, v Hranicích na ulici Nádražní. U podezřelého při zadržení a následné domovní prohlídce policisté nalezli cca 3 – 4 g pervitinu, sušené rostliny konopí setého, tablety obsahující pseudoefedrin a chemikálie sloužící k nelegální výrobě metamfetaminu. Předchozím operativním šetřením vyšlo najevo, že i přesto, že v minulosti byl za stejnou trestnou činnost pravomocně odsouzen, v ní pokračoval dál a zásoboval omamnými a psychotropními látkami další uživatele. Následující den policejní komisař zahájil trestní stíhání tohoto muže jako obviněného a dal podnět státnímu zástupci k jeho vzetí do vazby. Státní zástupce shledal náš důvod k vazbě jako důvodný, dal soudci návrh, ten s ním souhlasil a poslal obviněného do vazební věznice, kde bude čekat až do rozhodnutí soudu. Vzhledem k opakované distribuci zakázaných látek mu dle trestního zákoníku hrozí trest vyšší a to až desetiletý pobyt za mřížemi.  
Hned druhý den byl v Bystřici pod Hostýnem zadržen 29letý muž, který se s výše uvedeným obviněným znal, protože mu dodával (42letý dodával 29letému) a z Polska přivážel tablety sloužící k výrobě pervitinu. Výměnou za tuto službu pak od podezřelého dostával již hotový výrobek, který mohl distribuovat mezi další uživatele. Podezřelý policistům dobrovolně vydal kompletní varnu sloužící k výrobě drog i s chemikáliemi a k trestné činnosti se, stejně jako jeho předchůdce, doznal. Ten samý den mu bylo ve zkráceném přípravném řízení sděleno podezření z výše uvedeného trestného činu s maximální pětiletou trestní sazbou odnětí svobody. Po všech nezbytných úkonech byl propuštěn na svobodu. V minulosti nebyl za žádnou trestnou činnost odsouzen.
Do třetice byly zahájeny úkony trestního řízení pro stejný trestný čin proti podezřelému 29letému muži, který měl předat obviněnému (42letému) pervitin v množství jednoho užití. I v tomto případě se jedná o osobu, která již stála před soudem a vyslechla si tresty za spáchanou majetkovou trestnou činnost.
Ani na Přerovsku tým zabývající se touto problematikou nezahálel a taktéž v minulém týdnu zadržel 31letého muže, který pěstoval v místě svého bydliště v obci na Přerovsku rostliny konopí setého. V loňském roce vypěstoval přesně nezjištěné množství rostlin, ze kterých sušením získal pro svoji potřebu marihuanu a dalším technologickým zpracováním vyrobil masti s obsahem účinných látek a hmotu s vysoce kvalitním konopným výtažkem, která je mezi uživateli známá jako „fénixovy slzy“. Policistům uvedl, že i tyto produkty vyrobil pro sebe. V květnu letošního roku zasadil a staral se o deset rostlin konopí setého, které, stejně jako ty předchozí, opečovával na pozemku za domem. O sklizeň rostlin vysokých 150 až 250 cm se mu minulý týden postarali policisté, kterým kromě rostlin, dobrovolně vydal další zařízení a pomůcky podporující jejich pěstování. Při domovní prohlídce byla nalezena i samotná marihuana v množství necelých 73 gramů a taky pervitin. Ani tento muž neměl zcela čistý rejstřík trestů, nicméně záznam v souvislosti s výrobou a prodejem návykových látek tam neměl. I on si vyslechl obvinění z trestného činu nedovolená výroba a jiné nakládání s omamnými a psychotropními látkami a s jedy, za který trestní zákoník stanovil trest odnětí svobody od 1 roku do 5 let. Trestní stíhání je vedeno na svobodě.

por. Mgr. Miluše Zajícová
29. srpna 2018

vytisknout  e-mailem