Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
hl. m. Praha název

Policie České republiky – KŘP hlavního města Prahy

Konkurenční boj nemá meze

Vymyšlenými insolvencemi chtěli zlikvidovat konkurenci. Teď jim hrozí až deset let vězení. 

Téměř na den přesně ukončili kriminalisté odboru hospodářské kriminality krajského ředitelství roční prošetřování případu padělaných směnek. Jejich pomocí chtěli tři obvinění doslova zlikvidovat několik konkurenčních firem.

Činnost trojice obviněných spočívala v tom, že velice věrohodně padělali směnky, na základě kterých podávali insolvenční návrhy u příslušných soudů.

Směnky jako takové byly doslova k nerozeznání od pravých, kdy obsahovaly veškeré náležitosti, včetně kulatých razítek se státním znakem. Samozřejmě jak tato razítka, tak například i podpisy různých ověřovatelů, výstavců směnek a další byly plagiáty.

Kriminalisté do této doby zjistili a zadokumentovali, že trojice obviněných vyhotovila v období od února do května 2014 deset směnek na neexistující pohledávky v celkové výši téměř 21.000.000,-Kč, na základě kterých byly zahájeny doslova šikanózní insolvence vůči třem různým společnostem.

Pro dotčené firmy to pak znamenalo značné komplikace, neboť vlastně z ničeho nic nemohly nakládat s vlastními finančními prostředky. To jednoznačně ovlivňovalo, možná až ohrožovalo jejich obchodní aktivity a existenci firmy jako takové. Dotčené společnosti mají v tomto směru možnost uplatnit vzniklé škody buď v rámci tohoto trestního řízení, které je s obviněnými vedeno, nebo formou občanskoprávní žaloby.

Z prošetřování je také zřejmé, že obvinění jsou takzvaní bílí koně, kteří se protiprávního jednání dopouštěli na objednávku. Nicméně objednatele této „služby“ kriminalisté zatím neznají.

Trojice mužů (23, 31, 31) je na základě konkrétních zjištění obviněna z trestných činů neoprávněné opatření, padělání a pozměnění platebního prostředku, podvod a padělání a pozměnění veřejné listiny. Za tyto delikty jim v případě odsouzení hrozí trest odnětí svobody až na deset let.

Z pohledu kriminalistů je prošetřování „povedené“ trojice skončeno, a proto již podali příslušnému státnímu zastupitelství návrh na podání obžaloby.

por. Mgr. Tomáš Hulan 25. 8. 2016

vytisknout  e-mailem