Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Kriminalistický ústav

Policie České republiky – Kriminalistický ústav

Konference zaznamenala rekordní počet účastníků

Dnes, 11. září 2015ve 13.00 hodin, byla slavnostně zakončena konference Evropské akademie forenzních věd (EuropeanAcademyofForensic Science), která se konala od 6. září 2015 v Kongresovém centru v Praze.  

EAFS zakončení 16
Akci pořádal Kriminalistický ústav Praha Policie ČR (KÚP) z pověření Evropské sítě forenzních institucí (ENFSI), pod záštitou policejního prezidenta, ministra vnitra, předsedy AV ČR a rektorů Univerzity Karlovy a VŠCHT Praha.

Pražské konference se zúčastnilo 1036 delegátů, odborníků z forenzních laboratoří, soudní lékaři, akademičtí pracovníci a studenti univerzit z 64 světových zemí, což je v historii konání těchto setkání rekordní počet. „Konference EAFS si díky své odborné úrovni vydobyla místo mezi světovými forenzními kongresy, její rozsah co do počtu vědeckých příspěvků a počtu účastníků rok od roku roste,“ uvedl ředitel KÚP plk. Ing. Pavel Kolář, CSc., a dodal, že Praha je toho důkazem. V minulosti se konference konala v Lausanne, Krakově, Istanbulu, Helsinkách, Glasgovu a Haagu.

Delegáti si mohli vybrat z 359 přednášek, diskutovalo se v 18 odborných sekcích a 14 workshopech. Své nejnovější poznatky z výzkumu a praxe přijelo do Prahy prezentovat, formou přednášek nebo posterů, kolem 600 odborníkůz celého světa. „Jednání pachatelů při páchání trestné činnosti je stále sofistikovanější. Je proto důležité rozvíjet forenzní disciplíny, hledat nové a modernější metody a postupy zkoumání. Podobná setkání forenzních specialistů, vzájemná výměna zkušeností a prezentace nejnovějších vědeckých poznatků je dobrou příležitostí k tomu, abychom „posouvali hranice“ oboru, a tím udrželi se zločinem krok,“ připomněl ředitel Kolář.

Nečekaný zájem byl podle slov ředitele Koláře o přednášky a workshopy týkající se interpretace výstupů znaleckého zkoumání a managementu kvality a řízení forenzních laboratoří. „Tomuto novému trendu bude muset přizpůsobit odborný program a zaměření přednášek organizátor 8. ročníku konference,“ dodal Kolář.

Cenu za nejlepší poster si převzala Sally Gamble z Velké Británie, která se zabývala problematikou analýzy odpadních vod z hlediska výskytu použitých výbušnin.

Předseda ENFSI Jan de Kinder ve svém závěrečném projevu poděkoval KÚP za zajištění bezproblémového průběhu akce. Všem přítomným popřál, aby si z pobytu v Praze odvezli jen ty nejlepší vzpomínky a uvedl video-prezentaci Národního forenzního ústavu z Francie, který bude pořádat 8. ročník konference EAFS v roce 2018 v Lyonu.


kpt. Mgr. Petra Srnková
Kriminalistický ústav Praha Policie ČR
11. září 2015
 

Odkazy do noveho okna

EAFS zakončení 02

EAFS zakončení 02 

Detailní náhled

EAFS zakončení 04

EAFS zakončení 04 

Detailní náhled

EAFS zakončení 06

EAFS zakončení 06 

Detailní náhled

EAFS zakončení 07

EAFS zakončení 07 

Detailní náhled

EAFS zakončení 09

EAFS zakončení 09 

Detailní náhled

EAFS zakončení 11

EAFS zakončení 11 

Detailní náhled

EAFS zakončení 13

EAFS zakončení 13 

Detailní náhled

EAFS zakončení 15

EAFS zakončení 15 

Detailní náhled

vytisknout  e-mailem