Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Moravskoslezský kraj název

Policie České republiky – KŘP Moravskoslezského kraje

Konference v Polsku k drogám

Ms kraj: V pátek 30. dubna 2010 se v Polsku konala mezinárodní konference na téma drogové problematiky. K setkání představitelů Polska a České republiky došlo na Maršálkovském úřadu Opolského vojvodství.  

Úvodního slova a přivítání hostí se ujala hejtmanka Vojvodství Opolského paní Teresa Karolová, která byla společně se zmocněnkyní maršálka Opolského vojvodství pro protidrogovou prevenci Mirou Olševskou iniciátorkou mezinárodního setkání na téma: Fakta a mýty o drogové scéně v Polsku a České republice.
 
Zástupce krajského ředitele policie v Opole ml. insp. Zbigniew Stawarz seznámil přítomné s drogovou problematikou v Polsku. Upozornil na fakt, že se drogy častěji objevují již od roku 1990 a v posledních několika letech se s drogami setkávají čím dál mladší lidé. Výjimky nejsou ani mezi dětmi, které navštěvují základní školy. Před dvěma lety v Polsku ukončili vytvoření oddělení policejních specialistů na místních úrovních, zabývajících se výhradně touto problematikou.
 
Náměstek pro službu kriminální policie a vyšetřování (SKPV) Krajského ředitelství policie Moravskoslezského kraje plk. Mgr. Dalimil Sypták potvrdil, že i v České republice je drogová problematika na jednom z prvních míst na žebříčku zájmu ze strany policie. Ujistil polskou veřejnost, že Policie ČR nelituje žádných prostředků vynaložených na potírání drogové kriminality a vyzvedl příhraniční spolupráci v rámci Euroregionů Silezia a Praděd.
Zástupce Olomouckého kraje plk. Mgr. Karel Kadlec, náměstek ředitele pro SKPV, upozornil na momentální rozdíly v právní úpravě legislativy obou sousedících států.
 
Plk. Mgr. Jakub Frydrych, ředitel Národní protidrogové centrály Praha, spolu s kolegyní plk. Mgr. Irenou Pechovou ve svých vystoupeních vysvětlili obsah a význam nařízení vlády ČR, stanovujících pro účely trestního zákoníku množství větší něž malé u návykových látek, která jsou platná od začátku tohoto roku. Podrobněji seznámili přítomné s rozdíly mezi skutkovými podstatami přestupků a trestných činů v souvislosti s držením, prodejem, množstvím drog a s dalšími - pro Polskou stranu - dosud nejasnými skutečnostmi. Vyjádřili potřebu správného komentování situace na drogové scéně a objektivního informování laické i odborné veřejnosti prostřednictvím médií.
 
Svým vystoupením obohatil konferenci pan Alfred B. Lagerweij z Holandska – předseda organizace „Evropa proti drogám“. Vysvětlil, že v jeho zemi existuje mnoho projektů, zaměřených na drogy, a rovněž upozornil na nutnost sjednocení legislativy v celé Evropě v této ožehavé problematice.
 
Mezi dalšími přednášejícími z Polska byli ředitel odboru Policejního prezidia ml. Insp. Marek Dyjasz; podinsp. Witold Źmuda z útvaru pro odhalování organizovaného zločinu Opole; paní Boguslawa Bukowská – zástupce ředitele Krakovské akademie prevence a s analýzou prodeje léků s obsahem pseudoefedrinu pan Piotr Szymański z Komory lékárníků v Polsku.
 
Problematiku drog za bývalé Severomoravské krajské ředitelství policie komentoval kpt. Mgr. Petr Čížek, kriminalista Krajského ředitelství policie Moravskoslezského kraje, který si prezentaci připravil spolu s kolegou kpt. Bc. Zdeňkem Zapletalem z nynějšího Krajského ředitelství policie Olomouckého kraje. Oba specialisté na drogovou problematiku potvrdili slova všech přednášejících a informovali o aktuální situaci na drogové scéně v obou zmíněných krajích. Především vyzvedli problém dostupnosti léků v polských obchodech a lékárnách. Uvedli, že ve všech objasněných drogových případech trestné činnosti, u kterých byly na teritoriu bývalého Severomoravského kraje zajištěny tzv. varny pervitinu po zavedení regulace prodeje léků s obsahem pseudoefedrinu v České republice (od května 2009 do konce roku 2009 celkem 50 případů), byly jako vstupní suroviny při výrobě drogy použity léky zakoupené v příhraničních obchodech, lékárnách a dalších zařízeních v Polsku.
Z jejich úst pak v souvislosti s nutností nekompromisního potírání drogové kriminality zaznělo závěrem heslo přejaté od Národní protidrogové centrály České republiky: Kdo zlu nebrání, dobru škodí ...
 
Fotogalerie zde.
 
por. Ing. Stanislav Sobol
Krajské ředitelství policie Moravskoslezského kraje
2. května 2010
 
 

vytisknout  e-mailem