Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
podhomepage

Policie České republiky – Služba cizinecké policie

 

Konference mezinárodní agentury FRONTEX

Dne 25.- 26. listopadu 2008 se v Praze uskutečnila konference národních koordinátorů odborné přípravy v rámci Evropské agentury pro řízení operativní spolupráce na vnějších hranicích členských států Evropské unie FRONTEX.  

     Konference se zúčastnili zástupci 27 členských států Evropské unie a dvou schengenských asociovaných zemí, kterým byl představen nový nástroj pro odbornou přípravu Evropských hraničních jednotek.
     Jedná se interaktivní CD-rom, který se skládá z informativní a vzdělávací části. První část obsahuje všeobecnou informaci o hranicích EU, hraničních přechodech, pohraničních službách, jejich historii a struktuře v jednotlivých státech. Druhá část obsahuje 8 hodinový pokročilý výcvik pro hraniční jednotky EU zaměřený  na první kontrolní linii na hranicích, zejména pak odhalování falešných a pozměněných dokladů. Na jeho  přípravě se podíleli experti z oblasti falešných dokladů z 15 evropských hraničních služeb. Tento nástroj doplňuje již existující výcvik, který je součástí Společné základní učební osnovy, Základní odborné přípravy pro všechny evropské úředníky pracující na hranicích.
 
     Agentura FRONTEX je na evropské úrovni významným subjektem multilaterální spolupráce v oblasti ochrany vnějších hranic, jejíž praktická činnost byla zahájena v roce 2005. Jednu z hlavních oblastí působnosti agentury FRONTEX představuje koordinace operativní spolupráce mezi jednotlivými členskými státy EU, konkrétně se jedná o koordinaci společných operací a pilotních projektů konajících se na všech typech vnějších hranic EU (tj. na vzdušných, pozemních a mořských hranicích).
     Česká republika od počátku působení agentury FRONTEX aktivně participuje na společných operacích na pozemních a vzdušných hranicích, přičemž po vstupu do schengenského prostoru zaměřila svou pozornost primárně na vzdušné hranice.  
Fotogalerie

vytisknout  e-mailem