Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Konference českého předsednictví Salcburského fóra

Evropští pátrači národních centrál SIRENE a detektivové cíleného pátrání, tzv. „lovci lebek“, se sešli v Praze. 

Společné konference se zúčastnili všichni zástupci Salcburského fóra, tedy Česká republika, Rakousko, Slovensko, Slovinsko, Maďarsko, Polsko, Bulharsko, Rumunsko a Chorvatsko, a také zástupci ze Spolkové republiky Německo.
 
Cílem konference bylo prohloubit vzájemnou spolupráci, která je právě mezi zúčastněnými zeměmi nejintenzivnější a úspěšné případy se počítají v řádech stovek u hledaných osob a v řádech tisíců u ostatních pátrání. V některých případech nejde jen o samotné vypátrání, ale i další plnění úkolů, jako bylo např. speciální předání hledaného Tomáše Pitra. Podrobně se řešilo i dokončení projektu Schengenského informačního systému 2. generace (SIS II), kde národní centrály SIRENE hrají klíčovou roli a k jehož spuštění by mělo dojít v příštím roce.
 
Kromě sdílení zkušeností a nejlepší praxe v oblasti organizace mezinárodního pátrání a cíleného pátrání byly součástí konference i ukázky činnosti české policie, např. využívání databází v terénu prostřednictvím mobilních terminálů, zákroky proti nebezpečné hledané osobě nebo využití taseru, kterým jsou vybaveni čeští „lovci lebek“.
 
Dohodnuté závěry upozorňují zejména na další potřebu rozvoje spolupráce v oblasti pátrání, nezbytnost adekvátních zdrojů s ohledem na volný pohyb osob i potřebu efektivního využívání zdrojů a koordinaci v rámci Evropské unie.
 
Salcburské fórum vzniklo v červenci 2001 z iniciativy Rakouska podpisem Salcburské deklarace. Tato deklarace formalizovala dialog Rakouska s ministry vnitra zemí střední a východní Evropy usilujících o přistoupení k Evropské unii, který probíhal od roku 2000. Salcburskou deklarací byla stanovena klíčová témata spolupráce, kterými jsou policejní spolupráce, hraniční kontroly, ilegální migrace, harmonizace azylových standardů a procedur, pravidelná výměna informací a pozic k těmto otázkám.
 
 
kpt. Mgr. Zuzana Součková
tisková mluvčí Policejního prezidia ČR
20. června 2012
Odkazy do noveho okna

vytisknout  e-mailem